Прекумерната телесна маса, дебелината, неактивноста и пушењето се само дел од факторите кои можат да придонесат за развој на висок холестерол. Промените во животниот стил, особено навиките во исхраната, често се првата терапија која се советува за луѓето со покачени нивоа на холестерол во крвта.
Ако вашиот лекар ви кажал дека имате висок холестерол или самите знаете дека сте во ризична група и дека ќе се развие кај вас во иднина, најдоброто нешто што можете да го направите за вашето здравје е да ја следите состојбата и советите на експертите. особено кога станува збор за исхрана.
„Холестеролот ќе се појави природно и е важен за телото бидејќи се користи за создавање клетки и регулирање на хормоните, меѓу другото. Сепак, премногу холестерол што циркулира во телото може да биде опасно и да ве изложи на ризик од развој на срцеви заболувања и мозочен удар“, вели д-р Триста Бест.
Зголеменото ниво на вкупен и LDL-холестерол и намаленото ниво на HDL-холестерол го зголемуваат ризикот од развој на кардиоваскуларни болести. Од друга страна, адекватните нивоа на истите или намалените нивоа на вкупниот и LDL-холестерол и зголемените нивоа на HDL-холестерол го намалуваат овој ризик. Промените во животниот стил, особено навиките во исхраната, често се првата терапија која се советува за луѓето со покачени нивоа на холестерол во крвта.
Што предизвикува покачен холестерол?
За жал, некои од факторите се неизбежни, а тоа се генетиката и возраста. Но, научниците се повеќе го нагласуваат начинот на живот кој ќе влијае и на здравјето.
Бест објаснува дека е јасно дека генетиката игра голема улога во тоа како телото го обработува холестеролот и каков е ризикот за негово развивање. Некои навики во исхраната може да доведат и до зголемување на нивото на холестерол во телото. Една од главните заблуди за холестеролот и храната е дека треба да се откажете од храна богата со холестерол. Сепак, прехранбениот холестерол всушност има многу послаб ефект врз нивото на холестерол во телото отколку што се мислеше.
Експертите од клиниката Мајо советуваат дека храната полна со сол и заситени масти има многу посилно влијание на холестеролот во организмот од онаа во која тој се наоѓа.
Што треба да избегнуваме?
Пржена храна
Со консумирање на ваква храна не само што ќе акумулирате вишок калории, туку тоа може да се случи и со холестеролот.
„Храната која е пржена и богата со масти се подготвува поинаку. Таа често содржи транс масти, кои се штетни за здравјето на срцето“, вели Бест. Наместо да пржите храна, зошто да не ја подготвите на скара или да ја испечете во рерна? Сите овие се добри начини да се избегне замката на вишокот внес на масти.
Пекарски производи
Печените производи, особено оние кои се спакувани и преработени, често може да содржат состојки кои можат да влијаат на нивото на холестерол во крвта со текот на времето.
„Таквите производи значат и ризик од зголемување на нивото на холестерол, главно поради мастите што ги содржат, но и рафинираните јаглехидрати. Оној тип што се користи во препаратот може да ги подигне триглицеридите во крвта и на тој начин да предизвика воспаление, што пак може да го доведе лицето во ризична група од оштетување на артериите како и акумулација на холестерол“, додава Бест.
Според Harvard Health School, еден од најголемите фактори за формирање на покачени нивоа на холестерол не е храната која содржи холестерол, туку комбинацијата на нездрави масти и јаглехидрати.
Преработено црвено месо
Познато е дека производите како што се колбасите, саламата и сланината содржат заситени масти и натриум, па затоа треба да внимавате колку користите ако внимавате на нивото на холестерол во крвта.
Според студијата објавена во списанието Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, честото консумирање на преработено црвено месо е поврзано со зголемен ризик од покачени нивоа на холестерол и триглицериди. Претходните истражувања покажаа дека постојаното консумирање на преработено црвено месо може да има негативно влијание врз здравјето, дури и ако не зборуваме за холестерол. Една студија спроведена минатата година покажала дека секојдневното консумирање на преработено црвено месо е поврзано со поголем ризик од развој на коронарна срцева болест.