Балсамико оцет: Како да препознаете добар „ацето“ и во какви јадења да го додадете

Фото: Unsplash
802

Зачинот кој некогаш беше познат само во регионот Емилија Ромања сега е достапен насекаде во светот, а неговата цена многу варира. Се разбира, најскап е оригиналниот …

Оригиналниот балсамико оцет, познатиот aceto balsamico особено во Италија има гурмански статус. Деликатесот полн со вкусови во само неколку капки некогаш се сметал за „чудотворен лек“ што можеле да си го дозволат само богатите, а и денес се подарува како вреден подарок на свечености, особено на свадби.

Еликсирот богат со хранливи материи е богат со манган, железо, магнезиум, фосфор и полифеноли, за кои се вели дека го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и рак и го зајакнуваат имунитетот. Се вели дека првпат се споменува во 11 век кога Хенри III, императорот на Светото Римско Царство, добил сребрено шише балсамико како подарок на денот на неговото крунисување.

Зачинот кој некогаш беше познат само во регионот Емилија Ромања сега е достапен насекаде во светот, а неговата цена многу варира. Се разбира, најскап е оригиналниот …

Традиционалното aceto balsamico е дедо на балсамико оцет како што се правел во старите времиња и за да има родно место мора да биде Регио Емилија или Модена. Шира од слатко локално одгледувано и доцно собрано грозје – често од сортите Lambrusco или Trebbiano се вари додека не се намали за околу половина и се ферментира до три недели. Потоа се одлежува најмалку 12 години во мали дрвени буриња од даб, костен, цреша, смрека или дудинка, на што го должи неговиот карактеристичен вкус и арома. Колку е постар, толку е погуст, свилен и побогат.

 на прв поглед можете да видите колку е стар балсамико оцетот во шишето; Во Регио Емилија, е утврдено дека оние со црвена капа на капачето (афинато) се стари приближно 12 години. Сребреното или векио брои 15-20 години; а екстра векиото со златна капа е старо од 20-25 години. Во Модена има само афинато, со бела капа или екстра векио, со златна капа. Традиционалниот балсамико оцет секогаш се означува како „Aceto Balsamico Tradizionale“, како и D.O.P. („Denominazione di Origine Protetta“).

Aceto Balsamico Tradizionale di Modena е врвен производ, а Aceto Balsamico di Modena е поевтина и подостапна верзија. Класата Condimento, која не беше одобрена од официјалниот италијански конзорциум бидејќи не ги исполнува сите критериуми, може исто така да биде ценета и многу вкусна.

Затоа, ако при рака имате добар балсамико оцет, не трошете го на салата. Еден од најдобрите готвачи, Масимо Ботура, забележува дека со балсамико оцет со врвен квалитет, никогаш, но никогаш не треба да готвите – туку да му пристапите со иста почит како, на пример, на кавијарот. Дури и ако е со години на вашата полица, не грижете се бидејќи балсамико оцетот нема рок на траење. Кон помладиот оцет слободно пристапете поопуштено.

Можете да го додадете во фини јадења со јајца, на пример со пармезан, да го комбинирате со шумски плодови во палачинки и сладолед, да го комбинирате со јадења со месо. Неколку капки одлежан оцет се совршен додаток на домашниот мајонез, кои ќе ве однесат на едно ново ниво. Можете исто така да истурите ацето со врвен квалитет во чаша, да ја превртите за да се премачкаат ѕидовите на чашата, а потоа да си налеете малку просеко или пенливо вино.