Биохемичарка тврди дека оваа вкусна комбинација лекува рак и многу други болести

Фото: Фејсбук
694

Бидејќи станува збор за сериозно заболување, ние не тврдиме ништо, но го препорачуваме овој лек затоа што е природен, вкусен и евтин

Не се работи за една состојка, туку за клучна комбинација. Д-р Јохана Бадвиг е позната германска биохемичарка. Таа открила дека комбинацијата од ладно цедено масло од ленено семе и урда (или јогурт, кефир) успешно лекува рак и други болести. Значи, не се работи за една состојка, туку за клучна комбинација.

Дејството се заснова на враќање на клетките на ракот (но и на сите други клетки) во нормален аеробен процес – согорување на шеќер во присуство на кислород. Клетките на ракот можат да останат недиференцирани (неспецијализирани за некоја функција во ткивото) и да се делат во без ограничување само ако останат анаеробни (согорување на шеќер без присуство на кислород). Оваа диета суштински го менува начинот на кој клетките на ракот дишат. Така ги принудува недиференцираните канцерогени клетки да се диференцираат, што резултира со нивно програмирано изумирање – апоптоза. Ова е наједноставното нешто што можам да го направам за да објаснам како функционира оваа диета, иако на лаик можеби му звучи нејасно. Дејството е длабоко и темелно.

Со цел маслото од ленено семе да се транспортира до клетките што е можно поефикасно преку крвотокот, др. Бадвиг препорачува да се меша со посно свежо кравјо сирење.

Зошто посно кравјо сирење? Бидејќи ги содржи амино киселините метионин и цистеин, кои содржат сулфихидрилна група (SH – атом на сулфур и водород) која лесно се врзува за масните киселини. Така поврзаните аминокиселини и масни киселини го сочинуваат т.н. липопротеин кој е лесно растворлив во вода, а со тоа и во крвта.

Протоколот на Др. Бадвиг пропишува и задолжително консумирање на свежо мелено ленено семе. Тоа е затоа што некои материи од семето од лен не се присутни во маслото, а нивното присуство е многу важно (првенствено лигнани, но и некои витамини и минерали). Семките (3-6 лажици) можете да ги сомелете во мелница за кафе (5-10 секунди) и да ги додадете во смесата со сирење и масло или да направите нова смеса без масло. Семето не смее да стои повеќе од 15 минути по мелењето (поради оксидација). Не купувајте веќе мелени семиња.

Еве го рецептот:

2 до 6 лажици ленено масло

половина чаша урда

3 до 6 лажици мелено ленено семе

Дневната количина за тешко болните е 6 супени лажици (40-50 грама) масло од ленено семе добро измешано со 100 грама (половина чаша) свежо кравјо сирење со малку маснотии.

Оваа дневна количина можете да ја јадете наеднаш или да ја поделите на неколку пати, но секој пат треба повторно да ја правите свежа, бидејќи смесата ги губи својствата при стоење. Интересно е што оваа мешавина ја поднесуваат и луѓе кои обично не можат да толерираат лактоза. Наместо посно сирење, можете да користите јогурт или кефир, но треба да ставите три пати повеќе. Може да се користи и тофу (соја сирење), но неговата количина е непозната.

Мешањето сирење и масло најдобро се прави со електричен миксер со стапчиња. Мешајте 1-2 минути бидејќи мора многу добро да се измеша. Секогаш прво измешајте ги само сирењето и маслото, а потоа, во смесата треба да додадете и свежо мелено ленено семе. По желба можете да додадете и мелени ореви, лешници или бадеми, свежо овошје и зеленчук, бобинки или свежи сокови од овошје и зеленчук.

За вкус, можете да додадете лажичка мед или масло од тиква. На тој начин добивате вистински хранлив оброк. Смесата мора да ја јадете веднаш откако ќе ја направите. Првите резултати треба да ги почувствувате по две или три недели. Потребни се 1 до 5 години за болеста целосно да исчезне. Сепак, овие навики во исхраната треба да се практикуваат доживотно.

Маслото од ленено семе мора да биде свежо! Тоа лесно се ужегнува, па затоа е неопходно по отворањето да се чува во фрижидер и да се консумира во рок од две или три недели. Многу е важно да се најде сигурен снабдувач на ленено масло, бидејќи лененото масло е чувствително и мора секогаш да биде свежо наполнето.