Покрај многуте придобивки што ги има за човечкото тело, кантарионот е познат и како антидепресив.
Жолтиот кантарион е нутритивно многу вредно растение и одличен извор на витамин Ц, каротин и разни танини. Содржи и калиум, калциум, магнезиум и железо, како и бакар и цинк.
Покрај многуте придобивки што ги има за човечкото тело, кантарионот е познат и како антидепресив. Содржи ретка комбинација на антидепресивни хемиски соединенија кои позитивно влијаат на расположението.
Кантарионот може да се користи и за правење вино.
Во тегла или шише ставете четириесет цветови од кантарион, прелијте ги со литар квалитетно вино и оставете го да отстои еден месец на топло место.
Процедете го низ чиста газа и пијте умерено, како аперитив, 1-2 чашки пред јадење. Позитивно ќе влијае и на варењето.