Најважно е да направите неделно мени и листа за пазарење. За ова ви е доволен половина час еднаш во неделата. Потоа е сè полесно
Готвењето дома станува сè попопуларно. За тоа сведочат голем број кулинарски емисии, книги, списанија, блогови со рецепти и совети, како и видеа на социјалните мрежи.
Можеби токму денес сте виделе забавен клип за готвење на Фејсбук или Инстаграм и сакате конечно да се испробате и сами да го зготвите вашиот оброк. Нема повеќе консумација на пекарски и други нездрави производи. Отсега само квалитетна, домашна, здрава, но гурманска храна!
Доколку сте решиле да започнете да се качувате по кулинарските скалила, еве ги првите неколку чекори кои треба да ги совладате.
1 Внимателно прочитајте го рецептот и внимателно следете ги упатствата
Можеби ова ви изгледа тривијално, но голем број луѓе почнуваат да готват без детална анализа на потребните состојки и процесот на подготовка на саканото јадење.
Покрај стандардните, печатени верзии на готвач, можете да најдете вкусни рецепти и на интернет. Всушност, постојат илјадници рецепти на интернет и, најдобро од сè е тоа што можете да ги зачувате на вашиот телефон, таблет или компјутер.
За да бидете сигурни во кујната, прочитајте го и потоа повторно прочитајте го рецептот пред да започнете со готвење. На овој начин со леснотија ќе ги поминете сите фази на подготовка.
Сигурно не би ви се допаднало доколку додека носите престилка, откриете дека немате млеко во фрижидерот или дека месото требало да го маринирате преку ноќ.
Затоа, бидете темелни и избегнете го ова сценарио.
2 Направете неделно мени и листа за пазарење
Искрено, дали помисливте: „Немам време да губам на подготовка на мени!“ Не работам во ресторан“?
Ако е така, од лично искуство можеме да ви кажеме дека брзо ќе се навикнете на тоа. Сè изгледа тешко додека не се обидете. И тогаш со време станува лесно.
Одвојте половина час секоја недела. Седнете, земете пенкало и хартија, погледнете ги рецептите што ви фатија око и испланирајте ги оброците за наредната недела.
Овој систем ќе ви овозможи да заштедите време што инаку би го потрошиле размислувајќи што да јадете кога ќе се вратите дома од факултет или од работа, уморни и исцрпени.
Исто така, доколку имате намера да започнете (или да продолжите) да се храните здраво, планот може да ви помогне да останете на вистинскиот пат и да не скршнете од патот на здравите навики во пекарница или во сендвичара. Придобивките се повеќекратни.
Кога го планирате вашето мени, обидете се да вклучите слични состојки во секој оброк за да можете да ја користите истата храна во повеќе оброци неделно. На пример, ако денес за вечера правите пилешко со печурки, утре можете да подготвите интегрални тестенини во кремаст сос од печурки.
Ве советуваме да направите список за купување веднаш штом ќе ги испланирате оброците. На овој начин ќе се погрижите вашите оброци да бидат соодветно подготвени. Дополнителен плус е тоа што нема да трошите пари на храна што можеби веќе ја имате во оставата, чајната кујна или фрижидерот!
Важна забелешка: изберете свежи, квалитетни состојки. Храната што ја подготвувате може да биде добра само ако се такви и состојките што ги користите за да ја подготвите.
Исто така, не заборавајте да вклучите зачини на списокот за купување. Покрај стандардните (црн пипер, лук во прав, мелена пиперка, магдонос и сл.), можете да набавите и некои италијански, мексикански или индиски зачини, како и, да речеме, мешавини за зачини за јадења со пилешко.
Понудата е голема и сосема е во ред првично да изберете повеќе класични сорти и оние кои се во склад со јадењата што планирате да ги подготвите.
Патем, сигурно сте забележале дека професионалните готвачи ја зачинуваат храната од високо, нели? Тоа го прават не само затоа што изгледа атрактивно, туку и за да може зачинот поправилно да се распореди на намирниците.
3 Набавете остар нож
Острите ножеви се помалку опасни од тапите ножеви. Ако тоа не ви изгледа логично, не грижете се. Тоа е по малку контраинтуитивно.
За разлика од острите ножеви, кои сечат прецизно и брзо, тапите ножеви имаат тенденција да се лизгаат и да предизвикуваат брзи, ненадејни движења. Ова може да доведе до исеченица на прстот или раката.
Секогаш внимавајте прстите да не ви се на патот на остриот нож. Исто така, не ја сечете храната „кон себе“, туку „од себе“.
4 Француска техника Mise en place
Ако сте гледале кое било шоу за готвење, сигурно сте забележале дека готвачите ги подготвуваат и ги делат состојките во поединечни садови пред да почнат да готват.
Всушност, голем дел од готвењето се состои од подготовка на храната за преработка. Потребно е да се измери, сортира, измие и исечка храната. Оставете доволно време за овој дел од процесот и користете ја техниката mise en place – ставајќи ги сите потребни состојки на дофат.
Ова е една од најважните лекции во секое кулинарско училиште.
Замислете дека не сте ги подготвиле сите состојки и треба да исечкате и да додадете друга состојка во тавата (бидејќи, на пример, кромидот ќе изгори ако не го направите тоа брзо). Звучи стресно, нели? А стресот во кујната може само да предизвика проблеми (читај: исеченици и изгореници).
Се надеваме дека ви ги дадовме основните упатства кои можат да ви помогнат паметно да ги подготвите јадењата што ги сакате.