Го чуваат видот, црниот дроб, срцето, го намалуваат ризикот од мозочен удар и рак
Научно е докажано дека морковите се најголемиот извор на бета-каротен меѓу зеленчукот, бидејќи 80 грама моркови содржат повеќе од двојно повеќе од дневната доза што им е потребна на возрасните.
Повеќето од нас се запознаени со портокаловите моркови, но има и виолетови, црвени, жолти и црни моркови. Додека портокаловите моркови се популарни во Европа, во Јужна Азија и Африка, најмногу се користат виолетовите.
Бојата на морковот покажува дека е богат со бета каротен, по што следуваат витамин К, витамин Ц, витамин Е, витамин Б1, Б2, Б3, Б6, фолна киселина, фосфор, калиум, манган и молибден.
Богат е и со вредни антиоксиданти – каротеноиди, хидроксинамични киселини и антоцијанини.
Научно е докажано дека морковите се најголемиот извор на бета-каротен меѓу зеленчукот, бидејќи 80 грама моркови содржат повеќе од двојно повеќе од дневната доза што им е потребна на возрасните.
Бета каротенот го зајакнува имунитетот, штити од инфекции и рак.
Редовното консумирање бета каротен го намалува ризикот од глауком и катаракта, помага во зачувување и подобрување на видот и ја намалува кратковидоста, особено кај децата.
Бета каротенот е пожелен во исхраната на пациентите со рак (особено на оние со рак на белите дробови, желудникот, хранопроводот, тенкото црево, грлото на матката и самата матка), бидејќи тие, според истражувањето, имаат за третина помалку од нормалното ниво на бета каротен.
Адекватна дневна доза на бета каротен кај пушачите значително ја намалува можноста за добивање рак на белите дробови и емфизем.
Се покажа дека темно портокаловиот зеленчук, особено морковот, најефикасно го штити кардиоваскуларното здравје.
Поради изобилството на растителни влакна и пектин, тој го намалува високиот холестерол и го зголемува нивото на добар HDL холестерол.
Ниту едно растение не ја запира дијарејата и повраќањето кај доенчињата подобро од морковот, а исто така успешно ги одбива и детските глисти.
Поради своите вредни состојки, се препорачува при слабост на телото, анемија и болести предизвикани од недостаток на витамини, како што се скорбут и рахитис.
Сокот од морков е одличен за подобрување на мокрењето, а во комбинација со мед се препорачува за воспаление на грлото и зајакнување на имунитетот.
При надворешна употреба, морковите лекуваат и ублажуваат чиреви, изгореници, егзема, рани и гној.
Редовната консумација на моркови:
го намалува ризикот од мозочен удар за 40 проценти
го штити видот
го поттикнува варењето и работата на црниот дроб
штити од неколку видови на рак
го зачувува здравјето на срцето и крвните садови
го зајакнува имунитетот
помага при дијареја
го подобрува изгледот на кожата
го чисти организмот
Масло од морков
Мацератот од корен од морков е исклучително богат со бета каротен и најчесто се користи за сончање и потемнување на кожата, како и за лекување на лузни и темни дамки. Најдобро ѝ одговара на сува и дехидрирана кожа.
Базното масло од морков е скапо и висококвалитетно масло со силни антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Одлично е за нега пред и по сончање, како и за лекување на изгореници.
Погоден е за нега на мрсна кожа склона кон настанување на митесери и акни. Поради своите својства за регенерација и поттикнување на циркулацијата, се користи за куперозна кожа и темни кругови под очите.
Есенцијалното масло од морков ги стимулира црниот дроб и бубрезите, го нормализира холестеролот и поттикнува детоксикација. Идеален е за нега на сите типови на кожа, особено на зрелата, бидејќи регенерира, има антиинфламаторно дејство и зацелува.
Исто така се применува во негата за сончање и како третман за егзема, розацеа, псоријаза и дерматитис.
Маска од морков против брчки
Измешајте лажица сок од морков и лажица маслиново масло, нанесете ја смесата на лицето.
По 20 минути, избришете го лицето со пешкир. Не го мијте или не ставајте крем. Нанесувајте ја оваа маска двапати неделно.
Мацерат од корен од морков
Оставете 15 грама суви рендани моркови и 100 мл ладно цедено сончогледово масло во покриена тегла на сончево место две недели и повремено протресете ја.
По две недели исцедете. Разредете со базно масло во сооднос 1:10 пред да нанесете на кожата.
Морковите во кулинарството
Според некои, морковот е најдобро да се јаде сиров, додека други извори тврдат дека е најдобро да се вари кратко за да се искористат максимално витамините.
Во секој случај, нема да погрешите затоа што бета каротенот нема да се уништи со кратко готвење.
Морковот може да го варите, да го готвите на пареа, може да се пече, да се суши, да се пече на скара и да се подготвуваат салати, супи, зимница, десерти, пире, сосови, сокови… Поради својата арома, тој е погоден и за слатки и за солени јадења.
Наместо вообичаените нездрави закуски, дајте им на децата моркови исечени на стапчиња.
Кога купувате моркови, изберете ги оние кои имаат потемна боја, имаат убави лисја, мазни и здрави корени, по можност од органско производство.
Препорачливо е да ги консумирате веднаш, а може да стојат во фрижидер до две недели.