Дали имате артритис? Кои намирници треба да ги избегнувате, а кои треба да ги јадете?

Фото: Unsplash
364

Иако не постои диета која лечи артритис, изборот на храна може многу да влијае на распространетоста и ублажувањето на неговите симптоми.

Кај луѓето со артритис, телото е во состојба на воспаление. Кај оваа, но и кај другите незаразни болести воспалението е несакана последица на болеста, бидејќи нејзината долготрајност значи лоши вести за организмот, како и цена за другите органи и телесни системи.

Така, управувањето со воспалението преку исхрана се покажува како важна стратегија кај артритисот.

Храната што ќе ја изберете може да го зголеми воспалението, а елиминирањето на одредени намирници може позитивно да влијае на вашата состојба. Исто така, ако артритисот е придружен со прекумерна телесна тежина, кардиоваскуларни проблеми или дијабетес (да наведам само неколку типични придружници), тогаш најважно е да одредите план за исхрана што ви помага, наместо да ве оптоварува.

Иако не постои диета која лечи артритис, изборот на храна може многу да влијае на распространетоста и ублажувањето на неговите симптоми.

Еве едноставен преглед на неколку намирници кои можете да ги вклучите во вашето мени како дел од вашата урамнотежена исхрана, како и забелешки за избегнување одредени намирници. Елиминацијата сама по себе не значи здрава или нездрава исхрана, туку овде треба да се водите по принципот да не се додава масло на огнот на воспалението кое веќе тлее или гори во полн пламен.

Шеќери и алкохол
Контролирањето на внесот на шеќер не е важно само кога треба да внимавате на вашата тежина.

Чоколади, слатки печива, газирани засладени пијалаци, бисквити, засладени овошни сокови, сите тие се намирници богати со шеќер. Истражувањата како она во American Journal of Clinical Nutrition покажуваат дека темната страна на шеќерот значи ослободување на воспалителни цитокини, гласници на воспаление во организмот.

Решението за ова е да научите да ги читате етикетите на храната што ја јадете. Не одзема многу време, но штом ќе дознаете колку шеќер сте земале во само едно пакување од одреден производ, трајно ќе се предупредите себеси за последиците од неговото консумирање.

Исто така, внимавајте на слободата на изразување, бидејќи шеќерот се наведува како гликозен сируп, инвертен шеќер, гликозен-фруктозен сируп, фруктоза, сахароза. Сепак, не е се исто, шеќерот е шеќер во однос на калориите, но овде фруктозата и нејзините деривати се најлошиот избор.

Алкохолот треба целосно да се избегнува.

Лоши масти – три проблеми
Не се сите масти исти. Во принцип, ги делиме на заситени (животински, кокосови, хидрогенизирани масла и масти) и незаситени (растителни масла, јаткасти плодови).

Незаситените масти вклучуваат и омега-3 и омега-6 масти, кои играат важна регулаторна улога во развојот на воспалителните процеси.

Внесувањето на заситени масти, особено оние пржените, го зголемува воспалението што тие го иницираат од масното ткиво, што го влошува артритисот. Јадењата како пржена сланина, пржено и печено месо, брза храна, тврди сирења, масни намази и слично се богати со заситени масти.

Друга група на масти е уште полоша, имено транс мастите. Тие се и еден вид тригер за системско воспаление, а во денешната прехранбена индустрија е многу тешко да се избегнат. Крекери, бисквити, солени пржени грицки, лиснато тесто, пржено тесто и тврди маргарини се храна која главно се прави од хидрогенизирани масти. Тоа е процес на претворање на маслото во цврста маст, што го продолжува рокот на траење на храната, но е многу лошо за нашето здравје, особено за срцето и крвните садови.

Дополнителен проблем е нерамнотежата на внесот на омега-3 и омега-6, односно недостатокот на внес на омега-3. Растителните масла, како што се сончогледот или сојата, содржат сооднос на омега-3 и омега-6, обично превагнува количината на омега-6. Самото растително масло кое содржи омега-6 не е проблем, проблем е недостатокот на извори на омега-3 во исхраната кои ќе ги балансираат нивните проинфламаторни ефекти. Висококвалитетни извори на омега-3 се ладно цедените масла и семки од лен, коноп, чиа, како и риба и морски плодови, особено ситни риби, како што се сардини, инчуни и слично.

Сето ова упатува на оддалечување од шопинг моделот на исхрана, во кој доминираат индустриски преработените масти, кон медитеранска исхрана со повеќе риба и јаткасти плодови, а помалку црвено месо и преработени месни производи.

Нетолеранција на храна
Не е сè до глутенот. Можеме да бидеме преосетливи на разни други намирници кои го оптоваруваат нашиот имунолошки одговор и исто така можат да придонесат за воспалителен одговор. Со цел да се утврди што е можно попрецизно која храна предизвикува проблеми, препорачливо е да се тестира што е можно поширок избор на намирници.

Пожелни намирници
Кога ќе се отстрани храната која го троши потенцијалот на телото, важно е да се додаде храна која има антиинфламаторно дејство. Најлесен чекор е да воведете повеќе свеж зеленчук и овошје и ладно цедени масла како што се ленено масло, црн ким, масло од коноп и масло од орев. За посмелите, има и рибино масло или додатоци на масло во капсули.

Од зачините се издвојува антиинфламаторниот потенцијал на куркумата. Многу е лесен за употреба, особено со рибни јадења и супи. За посилна примена, има инкапсулирана куркума со стандардизиран процент од куркумин, активните супстанции на овој мал, но моќен жолт корен. Лутата пиперка има исто така антиинфламаторно дејство, а капсаицинот што го содржи може да се користи и надворешно. Често се додава во разни креми за ослободување од болка за надворешна употреба.

Не мора да ги форсирате најлутите пиперки халапено, добри се и домашните феферонки, но со мерка на претпазливост за желудникот и варењето, не треба да претерувате со количината.