Лептин и грелин – Запознајте ги хормоните на гладта и на ситоста

Фото: Freepik
401

Лептинот и грелинот се хормони и составен дел од нашиот систем за регулирање на апетитот и гладта, но понекогаш можат да излезат од рамнотежа…

Лептинот е хормон за ситост и обично го лачат нашите масни клетки за да го потиснат апетитот. Лептинот е начинот на кој нашиот мозок ни дава до знаење дека сме сити и поради оваа причина, ако има недостаток на лептин во телото или некаков хормонален дисбаланс, работите може да се искомплицираат.

Заколнатиот непријател на лептинот е грелинот, хормонот на гладта. Кога хормоните во нашето тело се во рамнотежа, овие два хормони работат заедно во рамнотежа и ја одржуваат нашата глад под контрола. Тоа значи дека сме гладни кога треба да бидеме гладни и дека престануваме да јадеме кога ќе почнеме да се чувствуваме сити.

Лептин, хормонот на ситост

Лептинот работи во комбинација со друг хормон, грелин, кој сигнализира глад. Тие заедно се нарекуваат хормони на глад, бидејќи контролираат колку често и колку количински сакате да јадете. Сепак, научниците веруваат дека хормонот лептин игра поважна улога од грелинот. Доколку нема доволно лептин во телото, на сцена стапува грелинот, поради што постојано чувствуваме глад.

Неконтролираниот апетит може да биде сигнал дека постои нерамнотежа или недостаток на хормонот лептин во телото, а овој проблем може да биде особено карактеристичен за дебелите луѓе.

Колку повеќе масни клетки (масти) имаме во нашето тело, толку повеќе лептин треба да лачиме (ако немаме нарушување). Затоа, ако изгубиме голем број килограми многу брзо, можеме да се бориме со напади на глад и зголемен апетит бидејќи ги изгубивме и количините на лептин на кои сме навикнати. Поради оваа причина, луѓето кои губат тежина имаат проблем со одржување на новата телесна тежина и многу често ја враќаат.

Лачењето на лептин во нашето тело може да се наруши со екстремни диети. Ако се изгладнуваме и правиме преголема калориска рестрикција, нивото на лептин ќе се намали, што ќе ги зголеми гладта ​​и апетитот.

Сигурно се прашувате, ако повеќе масни клетки значи и повеќе лептин, хормон на ситост, тогаш зошто дебелите луѓе сè уште имаат проблем со зголемен апетит? Овде стапува на сила поимот резистенција на лептин. Ако нашето тело лачи премногу лептин, нашиот мозок може да стане десензибилизиран и нечувствителен на овој хормон во одреден момент.

Сепак, доволна количина на сон е клучна за одржување на здрави нивоа на хормони, вклучително и лептин и грелин. Според една мала студија од декември 2004 година, во Annals of Internal Medicine, недостатокот на сон е поврзан со зголемено ниво на грелин и намалено ниво на лептин.

Што да направите ако имате низок лептин и напади на глад дури и после јадење?

Експертите советуваат да не се земате суплементи и препарати кои можете да ги набавите на интернет, бидејќи во голема мера не делуваат и можат да направат повеќе штета отколку корист.

Најдоброто нешто што можете да го направите е да разговарате со вашиот лекар, кој ќе утврди дали треба да направите тестови за триглицериди и инсулин и ќе донесе одлука за методот на лекување.

Храна која содржи лептин
Научно докажано ова е најдобрата храна за постигнување хормонален баланс. Намирници кои помагаат во балансирање на хормоните се…

Бобинки како боровинки, капини и јагоди
Незасладени пијалаци – црн или зелен чај, вода со лимон или овошна инфузија, помагаат во намалување на нивото на триглицериди и поттикнување на лептинот во телото
Мешунките – Гравот, грашокот и леќата се одлични извори на протеини и влакна кои можат да ја поттикнат функционалноста на лептинот во вашето тело.
Масната риба е преполна со есенцијални витамини и е познато дека содржи големи количини на омега-3 масни киселини и помага да се зголеми чувствителноста на вашиот организам на лептин.
Печурките се богати со хранливи материи и имаат малку калории, што може да помогне во регулирањето на нивото на триглицериди и поттикнување на лептинот во вашиот организам.