Иако производителите долго време тврдат дека тие немаат негативно влијание врз човечкото тело, научниците сега предупредуваат дека некои вештачки засладувачи можат да ги променат микробиомите на консументите на начин што го менува нивото на шеќер во крвта.
Според најновите податоци, околу 2,2 милиони луѓе во Велика Британија користат вештачки засладувачи четири или повеќе пати на ден. Замените за шеќер се наоѓаат и во илјадници диетални намирници, како газирани сокови, десерти, готови оброци и колачи, но и во секојдневните производи како паста за заби и гуми за џвакање.
Иако производителите долго време тврдат дека тие немаат негативно влијание врз човечкото тело, научниците сега предупредуваат дека некои вештачки засладувачи можат да ги променат микробиомите на потрошувачите на начин што го менува нивото на шеќер во крвта.
Вишиот автор на студијата, професорот Еран Елинав од германскиот национален центар за рак рекол: Кај испитаниците кои консумирале ненутритивни засладувачи, идентификувавме многу јасни промени во составот и функцијата на цревните микроби и молекулите кои се излачуваат во периферната крв. Се чини дека ова сугерира дека цревните микроби во човечкото тело се доста чувствителни на секој од овие засладувачи. Откривме дека два засладувачи, сахарин и сукралоза, значително влијаат на толеранцијата на гликоза кај здрави возрасни лица.