Меки како душа: Највкусните кифли на баба Анче

756

Кифлите се по рецептот на баба Анче Клокановски од Детроит, а она по што се различни од сите други е тоа што во нив оди и сок од портокал

Нашата пријателка Аница Клокановски која живее во Америка, а на својот јутјуб канал објавува голем број од рецептите кои ги подготвува самата, а се дел од македонската традиција, ни испрати интересен рецепт за кифли и погача за кои вели дека се меки како душа и омилени на нејзините внуци, на семејството и пријателите. Она по што се тие посебни е сокот од портокал.

Од истото тесто може да се направи и погача!

Состојки:
1 сув квасец

1 лажичка шеќер, 2 брашно и малку млако млеко за активирање на квасецот
3 јајца

1 лажица сол

3 лажици шеќер

500 мл млеко

200 мл масло

200 мл сок од портокал

1200-1500 г брашно

100-150 г маргарин или путер

Приготвување:

Измешајте го квасецот со малку млако млеко, шеќер и брашно и оставете го да се активира.

Изматете ги јајцата со 3 лажици шеќер како за торта.

Сварете 500 мл млеко и полека, со постојано мешање, додавајте го во матените јајца. Додадете 200 мл масло и 200 мл сок од портокал, а потоа и 1 лажица сол.

Додадете го активираниот квасец. (токму по овој редослед бидејќи ако го додадете квасецот во вареното млеко нема да ви надојде тестото), а потоа полека додавајте го и брашното за да добиете меко тесто.

Убаво измесете и оставете го да надојде. Потоа, не се премесува, туку се земаат топчиња (45 г секое) и се редат во намрсена тепсија. Се сучат секое посебно, се полнат со јајца и сирење и се оставаат да надојдат , па се премачкуваат со жолчка и малку млеко и сусам. Се печат 20 минути во загреана рерна на 180 степени,
Кога ќе се извадат, уште топли, се премачкуваат со маргарин или со путер.