Многу здравје во мало пакување

Фото: Pixabay
292

Јајцата од препелица се супер храна и се достапни за повеќето луѓе, но нивните лековити својства и бројните здравствени придобивки не се толку познати како кај другите намирници. Јајцата од препелица можат да бидат одличен извор на хранливи материи и да помогнат во борбата против многу болести.

Придобивките од консумирањето јајца од препелица вклучуваат подобрување на метаболизмот, зајакнување на коските, забрзување на закрепнувањето, корисни ефекти врз респираторниот систем, помагање за одржување на редовно ниво на шеќер во крвта, ослободување од депресија, детоксикација на телото, зголемување на концентрацијата. Совршени се за диета базирана на протеини, го подобруваат здравјето на кожата, ги третираат акните, ги прават ноктите сјајни, го намалуваат опаѓањето на косата и помагаат во контролата на првутот.

Иако се мали по големина, тие имаат дури двојно поголеми својства од јајцата од кокошка со нормална големина. Тие се богати со витамини, минерали и антиоксиданти кои помагаат во одржување на нашиот имунолошки систем.

Јајца од препелица за здравје

Го подобруваат метаболизмот

Додавањето на јајца од препелица во вашата исхрана може да произведе видливи ефекти што му се потребни на вашето тело за варење на храната и врз квалитетот на вашиот дигестивен процес. Јајцата од препелица се богати со витамин Б, за кој е докажано дека го забрзува метаболизмот.

Тие ја стимулираат јачината на коските

Додавањето на оваа храна во вашата исхрана ги задоволува и вашите потреби за цинк и калиум. Благодарение на овие својства, јајцата од препелица докажано го намалуваат ризикот од остеопороза или слабост на коските.

Помогнете да го забрзате закрепнувањето

Присуството на соединенија во јајцата, како што се минерали, антиоксиданти и витамини помагаат да се забрза закрепнувањето. Докажано е дека овие својства им помагаат на оштетените клетки во нивниот процес на регенерација. Исто така, воведувањето јајца од препелица во исхраната по вообичаена болест како грип или настинка може да биде од суштинско значење за брзо закрепнување и за целокупното здравје.

Јајца од препелица за респираторниот систем

Антиоксидантите во јајцата од препелица се ефикасен начин за стабилизирање на слободните радикали и избегнување на овие состојби. Иако умереното консумирање сигурно ќе даде побрзи резултати, оваа храна е неопходна за одржување на здрав респираторен систем.

Јајца од препелица за дијабетес

Студијата покажа дека јајцата од препелица содржат амино киселина, особено леуцин, која може да помогне во регулирањето на нивото на шеќер во крвта и одржување на рамнотежата на инсулинот што ги прави добра храна за спречување и лекување на дијабетес.

Јајца од препелица за детоксикација на телото

Потврдено е дека лековитите својства на јајцата од препелица се многу ефикасни во исфрлањето на токсините од нашето тело. Кога се додава умерено во нашата редовна исхрана, аминокиселините во јајцата можат да ги врзат токсините заедно, што го олеснува нивното исфрлање.

Јајца од препелица за анемија

Истражувањата покажуваат дека жените кои редовно консумираат јајца од препелица имаат помал ризик од развој на анемија. Јајцата од препелица содржат железо кое може да помогне во создавањето црвени крвни зрнца и да се спречи анемија, додека аминокиселината во јајцата од препелица може да го зголеми нивото на хемоглобин во црвените крвни зрнца. Самиот хемоглобин е протеин кој игра важна улога во врзувањето на кислородот и хранливите материи, како и во неговото транспортирање низ сите делови на телото.

Јајца од препелица за имунитет

Јајцата од препелица поседуваат можни значајни нивоа на витамин Ц и витамин А, кои можат да помогнат во неутрализирање на слободните радикали и заштита на целокупното здравје.

Намалете го холестеролот

Според една студија објавена во Dietary Guidance of America во 2012 година, јајцата од препелица содржат помалку транс масни киселини, што значи дека тие се добра храна која содржи помалку холестерол во споредба со другите јајца, како што се јајцата од кокошки. Содржината на масни киселини во јајцата од препелица може исто така да го намали нивото на LDL или липопротеин со ниска густина во крвта или познат како лош холестерол, како и да го зголеми количеството на HDL или липопротеин со висока густина познат како добри масти.

Лечат гастритис

Јајцето од препелица содржи антиинфламаторни својства кои можат да помогнат во лекувањето на чир на желудникот или гастритис. Содржината на аминокиселини во јајцата од препелица, исто така, помага да се поправи оштетената стомачна слузница предизвикана од инфекција.