Јадењето јаболко во погрешно време може да предизвика проблеми со цревата наместо да го подобри варењето. За среќа, постојат правила кои не се тешки за следење.
Денес, во просек, трошиме повеќе калории отколку нашите предци во минатиот век, покажале истражувањата.
Bright Side известува дека иако луѓето сѐ повеќе и повеќе се свесни за тоа што јадат, не е секогаш лесно правилно да се одредат сите правила на здравата исхрана. На пример, јадењето јаболко во погрешно време всушност може да предизвика проблеми со цревата наместо да го подобри варењето. За среќа, овие правила не се тешки за следење. Еве неколку совети како да го изберете вистинското време за јадење на омилената храна за да добиете максимална корист.
Банани
Иако бананите изгледаат како добар начин да го започнете утрото, ако ги консумирате на празен стомак, тие всушност можат да го намалат нивото на енергија. Најпрво веројатно ќе почувствувате зголемување на енергијата благодарение на високата содржина на шеќер, но по неколку часа веројатно повторно ќе се чувствувате уморни и гладни. Јадењето банани, исто така, може да претставува закана за луѓето кои страдаат од синдром на нервозно дебело црево, бидејќи тие предизвикуваат дијареа.
Ако не сте подготвени да се откажете од јадење банани за појадок, комбинирајте ги со друга храна, по можност со здрави масти како што е путерот од кикиритки.
Кафе
За многу луѓе, пиењето кафе по будењето изгледа најприродно, но всушност е бескорисно. Истражувањата покажаа дека пиењето кафе пред оброк ја подобрува нашата толеранција кон кофеинот. Во првиот час по будењето, телото произведува кортизол и најважно е да не се наруши овој процес и нашите природни биолошки ритми. Затоа почекајте малку и потоа уживајте во кафето. Но, имајте на ум дека подобро е да се придржувате до препорачаната дневна доза на кофеин и да не пиете кафе навечер за да спречите несоница.
Ориз
Колку и да сакате да јадете суши или индиска храна по напорниот ден на работа, тоа можеби не е најдобрата опција. Оризот содржи многу сложени јаглехидрати за кои е потребно долго време да се сварат. Ова е добра работа бидејќи не држи полни со енергија долго време. Но, го прави оризот висококалоричен, што потенцијално може да предизвика зголемување на телесната тежина ако се јаде навечер. Ручекот е најдобро време да го вклучите оризот во вашата исхрана. Вашиот метаболизам работи брзо во овие часови и ќе му биде лесно да го свари оризот. Дополнително, ќе ви треба повеќе енергија за да имате продуктивен ден, а сложените јаглехидрати можат да ви помогнат во тоа.
Шеќер
Подобро е да се држите подалеку од преработениот шеќер ако се обидувате да се придржувате до здрава исхрана, но понекогаш е невозможно да му одолеете на искушението. Клучна грешка што ја правиме е да јадеме слатки за ужина. Ова го зголемува нивото на шеќер во крвта, предизвикувајќи скок, а потоа и нагло опаѓање што не прави да се чувствуваме уморни и нервозни. Доколку не можете да одолеете на искушението, почестете се со десерт веднаш по главниот оброк. Така, нивото на шеќер во крвта нема драстично да се зголеми.
Млеко
Многу луѓе имаат навика да го започнуваат денот со чаша млеко уште од детството, но оваа навика не делува добро кај возрасните. Млекото тешко се вари, па затоа пиењето наутро и комбинирањето со друга храна може да предизвика киселини и болки во стомакот. Вечерта е најдобро време за една чаша топло млеко, бидејќи помага да се смири телото и полесно да се заспие.
Месо
Месото е одличен извор на протеини и витамини од групата Б, но може да биде претерано оптоварување на дигестивниот систем. Затоа е подобро да избегнувате да јадете стек пред спиење. Изборот на посно месо и јадењето најмалку 3 часа пред спиење е всушност добра опција бидејќи обезбедува ситост и не содржи прекумерна количина на калории што може да предизвика зголемување на телесната тежина. Можете да јадете месо во текот на денот за да внесете доволно протеини, но бидете внимателни со тоа што јадете наутро бидејќи тежок оброк како овој може да биде тешко сварлив за вашето тело.
Јаткасти плодови
Јаткастите плодови се одличен извор на здрави масти и калории, но уживањето во нив како доцна ужина не е најдобрата опција. Всушност, здраво е да ги јадете, но ако јадете премногу од нив, можеби нема да можете да заспиете толку лесно. Изберете јаткасти плодови за појадок или ужина за да ги добиете сите придобивки: здравје на срцето, нормализирање на нивото на холестерол, губење на тежината и зајакнување на кожата и косата.
Сирење со висок процент на масти
Топол сендвич со сирење пред спиење може да биде многу примамлив, но подобро е да се држите настрана од такви производи. Сирењето со висока содржина на масти може да биде тешко сварливо, што значи дека може да предизвика непријатност и да го наруши сонот ако се јаде навечер, пред спиење. Од друга страна, јадењето сирење за појадок го обезбедува телото со многу потребниот калциум кој го поттикнува растот на мускулите и здравјето на коските.
Агруми
Започнувањето на денот со свежо исцедена чаша сок од лимон можеби изгледа здраво, но не е. Цитрусите се многу кисели, па со или после главниот оброк го зголемуваат формирањето на киселини кои можат да предизвикаат непријатни дигестивни проблеми, како што се кислеини, чувство на тежина во желудникот и да ја забават апсорпцијата на хранливите материи. Почекајте малку по оброкот за да уживате во овошен сок.
Грав
Гравот е богат со влакна, па неговото конзумирање навечер може да предизвика надуеност и да го намали квалитетот на сонот кај некои луѓе. Подобро да бидете внимателни со оваа храна. Гравот е совршена храна за ручек или рано навечер: на овој начин ќе се сварат сите корисни состојки, но помала е веројатноста да се чувствувате подуени и преполни.
Јаболка
Јаболката се поврзани со голем број на придобивки кои помагаат долгорочно за здравјето. Јаболката се богати со влакна и содржат природни киселини кои го подобруваат варењето и функцијата на дебелото црево. Но, ако јадете јаболка навечер, киселините од нив може да се акумулираат во стомакот и да предизвикаат непријатност. Јадењето јаболко навечер исто така може да доведе до создавање гасови и проблеми со варењето. Ова се случува затоа што варењето се забавува во текот на ноќта и потребно е многу подолго да се вари која било храна. Најдобро време за јадење јаболка е наутро. На овој начин можете да ги стимулирате цревата по долгиот сон. Посебно ќе биде корисно ако сте вечерале доцна или сте јаделе премногу брза храна.
Јогурт
Подобро е да избегнувате да консумирате јогурт на празен стомак или пред кој било оброк. Јогуртот содржи млечна киселина која може да ја намали киселоста на желудникот и да го забави варењето додека го јадете главниот оброк. Консумирајте јогурт 1 до 2 часа по главниот оброк за да ги постигнете сите придобивки од млечната киселина за варење. Земањето мала порција јогурт пред спиење изгледа како добра опција бидејќи ќе му даде на вашето тело протеини и ќе придонесе за развој на мускулите.