Иако консумирањето рогач најмногу се поврзува со колачи, тој има и други намени. Освен како зачин, се користи и за чај, а многу често и како замена за какао.
Кога станува збор за рогачот најчесто го поврзуваме со колачи, иако тој има и други намени. Не го јадете само во колачи, направете си чај од семки од рогач.
Рогачот се вбројува во мешунки, а потекнува од Медитеранот, каде што постои околу 4.000 години. Меѓутоа, поради многу лесното одгледување, се прошири низ целиот свет. По бербата, рогачот се суши и се меле. Богат е со јаглехидрати, а 100 г рогач содржат и околу пет грама протеини.
Од витамините доминираат витамините Д, А и витамини од Б групата, а од минерали, магнезиум, калиум, калциум, но и железо, манган и селен. Богат е и со влакна, па содржи дури 40 г влакна на 100 г рогач.
Рогачот е богат со полифеноли, антиоксиданти и танини. Предноста на рогачот е што танините што ги содржи не се растворливи во вода, па затоа рогачот е одлична храна за цревата бидејќи помага во елиминирање на токсините и одржување на здрава цревна флора.
Покрај дигестивните проблеми, рогачот е добар избор за луѓето кои страдаат од висок крвен притисок. Добар е и за кардиоваскуларни болести бидејќи го намалува лошиот холестерол, но го намалува и нивото на шеќер во крвта.
Поради танините кои го спречуваат размножувањето на штетните бактерии, одличен е за дигестивни нарушувања кај децата и возрасните.
Може да се консумира во одредена форма дури и кај доенчиња на возраст од шест месеци. Кога почнуваат да им растат забите, бебињата можат да џвакаат рогач.
Во продолжение дознајте како се прави чајот од рогач и колку од него треба да се пие дневно.
Чај од рогач – рецепт за гихт
За да направите чај од рогач за гихт потребни ви се само две состојки. Гихт се однесува на воспаление на зглобовите предизвикано од таложење на кристали на урична киселина во зглобовите. Покрај диетата, билните чаеви, вклучувајќи го и чајот од рогач, можат да помогнат во ублажување на гихтот.
Состојки:
2 парчиња рогач
2 дцл вода.
Приготвување:
Рогачот искршете го на помали парчиња, сварете ги во вода и оставете да отстојат преку ноќ. Наутро процедете го чајот и испијте го на празен стомак.
Со цел да се намали излачувањето на урината поради гихт, пијте чај од рогач континуирано околу 25 дена.
Чај од рогач – рецепт со мелен рогач
Ако се прашувате како да смелете рогач, еве инструкции. Прво исчистете го рогачот од семките. Користете ножици или некоја друга кујнска алатка. Она што остана од рогачот откако ќе ги извадите семките префрлете го во мелница за кафе и измелете го додека не добиете прав.
Кога ќе го смелете рогачот во мелница за кафе, просејте го низ сито за да ги разделите поголемите и помалите зрнца. За чај можете да ги користите и семките, како и добиената мелена маса.
Состојки:
5 г рогач
1 дцл вода.
Приготвување:
Најпрво сварете го рогачот на тивок оган и оставете го да отстои еден час.
Овојпат не е потребно да го процедите чајот, но доколку ви пречат честичките, слободно процедете го.
Пијте по еден децилитар чај пред јадење, околу 2-3 пати на ден.
Напиток од рогач
Рогачот смелен во брашно, може да се користи како брашно за слатки и солени јадења:
кекси
колачи
леб
ракија
слатки намази
напитоци.
Рогачот можете да го користите и за да направите вкусен напиток, особено во овие зимски месеци кога сакаме нешто топло и вкусно.