Чудотворниот лук и други намирници кои го намалуваат холестеролот

Фото: Freepik
302

Претераното консумирање на храна од животинско потекло (месо и месни производи, млеко, полномасни сирења…) и производи на база на преработен шеќер и бело брашно, нездрава термичка обработка и физичка неактивност се најчестите причинители за акумулација на маснотии во крвта.

Иако повеќето луѓе не му придаваат големо значење на овој проблем, вишокот маснотии во крвта е еден од главните фактори на ризик за болести на крвните садови кои доведуваат до кардиоваскуларни болести, срцев и мозочен удар.

Подобро да се спречи отколку да се лечи
Неправилна исхрана – претераното консумирање на храна од животинско потекло (месо и месни производи, млеко, полномасни сирења…) и производи на база на преработен шеќер и бело брашно, нездрава термичка обработка (пржење, похување) и физичка неактивност се најчести причинители за акумулација на маснотии во крвта.

Лук
Овој лековит зеленчук докажано го намалува крвниот притисок и холестеролот во крвта, а го спречува создавањето на опасни згрутчување на крвта. Најефикасен е кога се користи во сирова состојба, иако на пазарот може да се најдат и бројни додатоци.

Маслиново масло
Го намалува лошиот и го стимулира зголемувањето на добриот холестерол. Го спречува претворањето на лошиот холестерол во токсична или „оксидирана“ форма и на тој начин ги штити артериите од наслаги.

Куркума
Резултатите од студиите покажуваат дека главната активна состојка на оваа билка – куркуминот – го намалува холестеролот и го спречува создавањето на згрутчување на крвта. Покрај тоа, има силно антиканцерогено дејство.

Грејпфрут
Пулпата на ова овошје содржи пектин, кој го намалува холестеролот во крвта и ја спречува атеросклерозата. Сокот ја нема оваа моќ, па затоа е важно грејпфрутот да се консумира цел.

Ѓумбир
Го намалува холестеролот и триглицеридите кои ги произведува црниот дроб. Најчесто се користи како зачин, но од овој лековит корен се подготвува и чај. Ја стимулира циркулацијата и ги проширува крвните садови кои ги снабдуваат рацете и нозете со крв.

Авокадо
Го намалува холестеролот и ги проширува крвните садови, а мононезаситената олеинска киселина од авокадото го спречува создавањето на штетниот ЛДЛ холестерол кој ги уништува артериите со своето антиоксидантно дејство.

Зелен чај
Истражувањата покажаа дека зелениот чај ги намалува триглицеридите и холестеролот во крвта, а со тоа ги штити крвните садови од атеросклероза.

Грав
Откриено е дека само половина чаша варен грав дневно го намалува холестеролот за 10 проценти.

Јаболков оцет
Научно е докажано дека јаболковиот оцет го зајакнува имунитетот и го забрзува метаболизмот, ја подобрува циркулацијата, го штити срцето и крвните садови, го чисти телото од токсини, го намалува крвниот притисок и го регулира нивото на лошиот холестерол, мастите и шеќерот во крвта.