3 начини како сами да ги исушите смоквите

Фото: Pexels
124

Смоквите можете да ги исушите сами на 3 едноставни начини.

Сувите смокви се богат извор на калиум, влакна и калциум.

Кога ќе се исушат, можете да ја продолжите сезоната на смокви и да го проширите вашиот репертоар на рецепти.

Следете ги овие совети за да научите како да сушите свежи смокви на различни едноставни начини.

Како да се исушат смокви во рерна:

Загрејте ја рерната и поставете ја на најниска температура, идеално 60 степени или помалку. Смоквите измијте ги под ладна вода, исцедете ги во цедалка и исушете ги со хартиени салфети или со крпа.

Потоа исечете ги смоквите надолу од стеблото до основата. Исечените смокви ставете ги на плех покриен со решетка и ставете ги во загреана рерна.

Смоквите не треба да се допираат една со друга. Ставете го плехот во средината на рерната. Оставете ги смоквите да се сушат осум часа, проверувајќи го напредокот во редовни интервали.

Како да ги дехидрирате смоквите

Дехидрирањето на смокви е корисен метод за конзервирање, но бара дехидратор за храна. Исплакнете ги смоквите под ладна проточна вода.

Исушете ги со хартиена крпа. Подгответе тенџере со врела вода.

Целите смокви ставете ги во зовриена вода. Извадете ги од зовриената вода по околу триесет секунди.

Ставете ги во мраз.

Смоквите исечете ги на половина вертикално, од стеблото до крај.

Исечете ги на четвртинки ако сакате помали парчиња.

Ставете ги со страната на кожата надолу во еден слој на фиоката за дехидратација.

Избегнувајте пренатрупаност на смокви на фиоката, бидејќи тоа може да ја поттикне влагата и да го попречи процесот на сушење.

    Поставете го вашиот дехидратор на поставката за овошје, околу 57 степени.

    Дехидрирајте до осум часа, редовно проверувајте.

    Кога кожата ќе почне да се лупи, тие се готови.

    Свежите суви смокви ставете ги на решетка за ладење да се изладат па префрлете ги во херметички сад.

    Отстранете го целиот вишок воздух од кесата за да спречите појава на влага.

    Како да се исушат смокви на сонце

    Сушењето на сонце е традиционален и стар метод на сушење смокви. Исплакнете ги смоквите под ладна проточна вода. Исушете ги со хартиена крпа.

    Смоквите исечете ги на половина вертикално, од стебло до крај.

    Ставете ги исечените смокви во еден слој, со пресечената страна нагоре, на решетката за ладење на плех обложен со хартија за печење.

      Послужавникот со половини од свежи смокви ставете го надвор на сончево место и вртете ги повремено во текот на денот.

      Смоквите внесете ги внатре кога ќе зајде сонцето, а потоа вратете ги надвор откако ќе истече утринската роса.

      Времето на сушење може да варира во зависност од климата. Ќе бидат потребни два до седум дена за да се заврши процесот на сушење. Чувајте ги сувите смокви во херметички кеси или тегли.