3 намирници за подобрување на когнитивното здравје ако сте над 50 години

Фото: Pexels
91

Како што старееме, одржувањето на когнитивното здравје станува врвен приоритет. Добрата вест е дека храната што ја јадеме може да влијае врз способноста на нашиот мозок да функционира добро, па дури и на растот на нови мозочни клетки.


Невронаучникот и Тик-Токер, д-р Роберт Лав, се специјализирал за помош на луѓетово превенција на Алцхајмеровата болест преку научни истражувања и практични совети за исхрана. Во неодамнешно видео на Тик-Ток, тој нагласил дека храната што ја јадеме обезбедува сировини што му даваат на мозокот материјал што му е потребен за да создаде нови мозочни клетки. Ова сознание е особено охрабрувачко со оглед на истражувањето на д-р Елизабет Гулд од Универзитетот Принстон, кое покажува дека можеме да одгледуваме нови мозочни клетки дури и во нашите 90-ти години, пишува SheFinds.

Д-р Лав ја истакнува важноста на одредени намирници кои се особено корисни за когнитивното здравје. Со вклучување на храна како сардини, кисела зелка и харинга во вашата исхрана, можете да ја поддржите функцијата на мозокот, да ги поправите оштетените клетки и да ги подобрите целокупните когнитивни перформанси. Дознајте повеќе за нивните придобивки подолу.

Сардини

Сардините се богати со хранливи материи неопходни за здравјето на мозокот.

„Сардините се здрава, масна риба богата со омега-3 масни киселини, особено DHA киселини“, вели д-р. Тие ловат. Овие омега-3 масни киселини се клучни бидејќи мозокот, покрај тоа што е составен од вода, тој е составен и од масти. Јадењето здрави масти како оние што се наоѓаат во сардините му обезбедува на мозокот материјали што му се потребни за поправка и раст на нови мозочни клетки. Д-р Лав ја нагласува важноста на изборот на одржливо одгледувани сардини, кои не само што го поддржуваат вашето здравје, туку и животната средина.

Кисела зелка
Киселата зелка може да им биде изненадување на многумина, но нуди значајни придобивки за здравјето на мозокот поради врската помеѓу цревата и мозокот.

„Киселата зелка е одлична за вашиот мозок. Не мора да го стимулира растот на мозочните клетки, но става добри бактерии во вашите црева“, објаснува д-р Лав. Цревата и мозокот се поврзани преку нервот вагус, формирајќи го она што е познато како врска црево-мозок.

„Вашите цревни бактерии се навистина важни за здравјето на вашиот мозок“, додава тој. Вклучувањето барем еден залак кисела зелка дневно може да помогне во одржувањето на здрав цревен микробиом, што пак ја поддржува когнитивната функција.

Харинга
Друга риба што д-р Лав ја препорачува е харингата.

„Харингата е една од најздравите мали, масни риби и има многу ниска содржина на жива“, вели тој. Слично на сардините, таа е богата со здрави масти кои обезбедуваат суровини потребни за создавање нови мозочни клетки. Харингата не е корисна само поради нејзината содржина на омега-3, туку е и вкусен и разновиден додаток на вашата исхрана.

На крајот на краиштата, вклучувањето на овие три намирници во вашата исхрана може да има значително влијание врз здравјето на вашиот мозок и когнитивната функција, особено како што стареете.

„Храната што ја јадете е важна“, нагласува д-р Лав. Со хранење на вашиот мозок со вистинските хранливи материи, можете да го поддржите растот на нови мозочни клетки и да го одржите когнитивното здравје и во подоцнежните години.