4 пролетни намирници кои го стимулираат црниот дроб и го забрзуваат варењето

Фото: Pixabay
232

Храната која ги носи првите сончеви зраци е богата со бои, но и со важни хранливи материи кои благотворно делуваат на црниот дроб, главниот орган за детоксикација.

Пролет е, а со тоа и можност да ги елиминираме токсините кои се насобрале во текот на долгата и

студена зима. Храната која ги носи првите сончеви зраци е богата со бои, но и со важни хранливи

материи кои благотворно делуваат на црниот дроб, главниот орган за детоксикација. Не двоумете

се да посегнете по аспарагус (шпароги), артичоки, млад спанаќ и јагоди.

Аспарагус (шпаргли) познат чистач на црниот дроб

Аспарагусот е вистински пролетен зеленчук и обично се бере помеѓу март и мај, понекогаш дури и

до јули. Месестите стебленца од аспарагус отсекогаш се сметале за вреден зеленчук, ценети поради

нивниот сочен вкус и блага текстура. Зелената боја му ја должат на хлорофилот, познат „чистач“ на

црниот дроб и крвта. Енергетската вредност на аспарагусот е многу ниска, што го става овој

зеленчук високо на листата на пожелни намирници за ослободување од вишокот килограми.

Нутриционистички, аспарагусот е првенствено богат со фолна киселина, која придонесува за

нормален раст на ткивото за време на бременоста. Исто така, тие се издвојуваат по содржината на

витамин Ц и калиум – хранливи материи кои се пријатели на црниот дроб. Високата содржина на

калиум со аминокиселината аргинин што ја содржи и ниската содржина на натриум го прават

аспарагусот природен диуретик.

Ова својство на аспарагусот се користи уште од дамнешни времиња за ублажување на симптомите

на ПМС и задржување на водата. Аспарагусот е добар извор на хранливи материи кои

придонесуваат за заштита на клетките од оксидативен стрес. Покрај витаминот Ц, конкретно

зборуваме за цинк и селен, а благодарение на нив, аспарагусот со право е незаменлив дел од

диетата за детоксикација, која по можност се спроведува на крајот на зимата, за да се ослободи

телото од токсините и да се подготви за пролет. Аспарагусот и јајцата прават одлична и најпозната

комбинација, но за детоксикација подобро е аспарагусот да биде дел од мешани салати или да се

додаде во супи. За вистинско гастрономско задоволство, се препорачува да се послужи аспарагусот

со морски плодови.


Артичоки против запек

Неговите лековити својства се познати со векови. Се верува дека благотворното дејство на

артичокот врз организмот потекнува од горчливите материи во листовите и корените, кои имаат

посебна арома и поттикнуваат побрз проток на жолчката. Калориската вредност на артичоката е

минимална, како и содржината на маснотии, но нутритивно е вистинска ризница на витамини,

минерали и фитохемикалии. Во контекст на хранливи материи погодни за црниот дроб, артичокот

обезбедува витамин Ц и калиум, но и речиси сите други витамини и минерали во помали

количини. Содржината на влакна е исто така импресивна, така што 100 г артичок обезбедува дури

5,4 г влакна.

Артичокот се издвојува по содржината на силимарин, супстанца за која се верува дека има

заштитен ефект врз црниот дроб. Дополнително, цинаринот и кофеинската киселина, супстанции со

кои се богати артичоките, се покажале како ефикасни хепатопротективни соединенија во

експериментите со животни. Инулинот, несварлив јаглехидрат, има благо лаксативно дејство и

помага при запек. Здравјето на црниот дроб зависи од редовното празнење на дебелото црево, а

за време на периоди на запек, оптоварувањето на црниот дроб е поголемо. Артичокот може да се

искомбинира во речиси безброј јадења, од супи до пире и рижото, пици, мусака или јадења со

месо. Но, за да биде што поефективна детоксикацијата, најдобро е сварениот артичок да го

послужите како мезе со маслиново масло и лесно сирење или да го вметнете во разни салати. За

гурманско уживање, направете намаз од артичок мешајќи ги артичоките со туна, маслинки,

маслиново масло и сок од лимон. Додадете билки по желба во комбинацијата и уживајте.

Млад спанаќ за силни коски

Во денешно време спанаќот е достапен во текот на целата година, но пролетта е идеално време за

уживање во млад спанаќ, особено затоа што младиот спанаќ, за разлика од обичниот спанаќ, има

посладок вкус и е помалку тврд. Нутриционистички, е многу вредна храна. Богат е со витамин К, кој,

меѓу другото, придонесува за одржување на нормалните коски. Младиот спанаќ, како и повеќето

пролетни плодови, е вреден извор на витамин Ц и калиум. Треба да се истакне и содржината на

фолна киселина и железо. Спанаќот содржи значителни количества железо, но содржи и оксалати,

супстанции кои ја отежнуваат апсорпцијата на железото од телото.

Младиот спанаќ својата зелена боја ја должи на пигментот хлорофил, кој е исклучително важен во

контекст на детоксикацијата бидејќи традиционално се смета за ефикасен „чистач“ на црниот дроб

и крвта. Дополнителна предност на спанаќот е неговата ниска калорична содржина, бидејќи 100

грама обезбедуваат само околу 25 калории. Спанаќот може да се додаде во јадења со тестенини,

сосови, пити или може да експериментирате како што сакате. Кога станува збор за детоксикација,

се препорачува да уживате во салата од млад спанаќ во која е додаден сок од лимон. Од друга

страна, во таквата основа е можно да се додадат бројни состојки, од козјо или кравјо сирење, до

ореви, семки и маслиново масло. Додатокот од јаболко е особено препорачлив бидејќи

благодарение на пектинот, растворливи влакна од јаболката, приказната за детоксикацијата ќе биде

целосна.

Јагоди против пролетен замор

Една шолја од омилените црвени бобинки, што всушност е една порција, обезбедува само 45

калории, но ги задоволува и дневните потреби за витамин Ц. Освен тоа, јагодите се едно од

најбогатите овошја со витамин Ц, што помага не само во детоксикација, туку и во совладување на

пролетниот замор. Истата количина од една шолја јагоди обезбедува и неверојатни 210 милиграми

калиум, што, меѓу другото, придонесува за нормално функционирање на нервниот систем.

Витамините Б2, Б5, Б5, К и минералите бакар, манган и магнезиум ја заокружуваат листата на

витамини и минерали во јагодите, но не и списокот на вкупни корисни хранливи материи. Јагодите,

имено, содржат вредни фитонутриенти, меѓу кои најмногу, елагична киселина и флавоноиди

антоцијанин, катехин, кверцетин и кемпферол. Синергетското дејство на овие супстанции е

причината зошто јагодите имаат импресивен антиоксидативен капацитет. Јагодите, секако, одлично

одат со десертите, особено со чоколадните, но во служба на детоксикација најдобро е да се јадат

сами.