6 совети за будење на „заспаното“ варење!

Фото: Unsplash
1.010

Појадувајте, не пијте вода половина час пред и 1 час после оброкот, џвакајте долго. Избегнувајте само сува храна. Обидете се да вклучите што е можно повеќе свежа храна во вашата исхрана, особено овошје и зеленчук.

Бавното варење често е резултат на погрешна исхрана. Но, стресот и неактивноста може да придонесат и за лошо варење. Еве неколку едноставни трикови за да го разбудите и да го забрзате заспаното варење.

Не го прескокнувајте појадокот
Појадокот е најважниот оброк, затоа не го прескокнувајте. Појадокот ќе ви обезбеди доволно енергија за добар почеток на денот, а за првиот оброк изберете храна богата со растителни влакна. Како влакната имаат позитивен ефект врз варењето?

Како што впиваат вода, тие отекуваат во цревата и на тој начин го зголемуваат волуменот на столицата, ја зголемуваат перисталтиката на цревата и го забрзуваат нивното празнење – со што се спречува запек.

Кога храната побавно минува низ цревата, се зголемува отстранувањето на некои штетни состојки. Храна богата со растителни влакна се зеленчукот, овошјето, целите зрна и мешунките. Затоа, консумирајте смокви, боранија, грашок, прокељ, моркови и друг влакнест зеленчук.

Важно е секој залак добро да го џвакате
Со џвакањето ја растворате храната што го олеснува варењето и испраќа сигнал до мозокот дека сте сити, што ќе ве спречи да се прејадете. Џвакањето вклучува две активности – самото џвакање, но и паралелно дишење. Едно од основните правила е добро џвакање, долго џвакање и дишење, се разбира, преку нос. Со внесување на соодветна количина кислород, промовираме понатамошна апсорпција на храната во телото.

Самото џвакање е процес. Меѓу другото, процес со кој храната се ситни, бидејќи во понатамошното патување на храната низ телото нема шанса да наиде на заби. Распарчувањето на храната е важно затоа што ќе се избегне лачење на дополнително количество киселина и ензими во желудникот со цел да се разложат големите парчиња храна, а со тоа ќе се спречат повреди на слузницата на желудникот и ѕидот на желудникот.

Обрнете внимание на тоа кога пиете вода
Половина час пред и час по оброкот, се препорачува да не пиете вода доколку сакате да го забрзате метаболизмот. Имено, водата ги разредува дигестивните сокови, поради што варењето ќе биде побавно. Топлата вода ја забрзува работата на цревата и го ублажува запекот. Пиењето чаша топла вода на празен стомак секое утро ја подобрува функцијата на цревата и ја намалува зачестеноста на стомачни проблеми како што се надуеност, гасови и запек. Голем број истражувања покажале дека пиењето топла вода наутро го забрзува варењето.

Внимавајте што јадете пред спиење
Не јадете најмалку три часа пред спиење. Оставете го стомакот да се одмори со остатокот од телото. Покрај тоа, тешката храна во вечерните часови исто така ќе му наштети на сонот. Храна која никогаш не треба да ја јадете пред спиење се тестенини, брза храна и грицки, слатки, па дури ни зеленчук. Имено, зеленчукот како кромидот и брокулата содржат висок процент на нерастворливи влакна, кои ќе ве држат сити долго време. Ова е позитивна карактеристика доколку сте на диета и сакате да бидете сити поголемиот дел од денот додека внесувате малку калории, но не ја јадете навечер кога телото се подготвува за одмор.

Умерена физичка активност е најдобра после оброк
После оброк, најдобро е да се прошетате или да се одлучите за некоја друга умерена физичка активност. Долгото и интензивно вежбање треба да се избегнува бидејќи на овој начин можете да ја пренасочите енергијата потребна за процесот на варење. Имено, активностите како трчање или пливање му пречат на дигестивниот систем кој ги апсорбира хранливите материи од внесената храна. Затоа се препорачува вежбањето или поинтензивната физичка активност да се одложат за најмалку два часа после оброк.

Јадете разновидна храна
Ако постојано ја јадете истата храна, варењето ќе се забави. Избегнувајте само сува храна. Обидете се да вклучите што е можно повеќе свежа храна во вашата исхрана, особено овошје и зеленчук. Овошјето и зеленчукот се нискокалорична храна и содржат многу малку масти – со исклучок на авокадото, кокосот и маслинките. Обидете се да јадете една порција зеленчук со секој главен оброк, а овошјето нека биде ужина. Притоа, изберете шарени овошја кои имаат различни фитохемикалии со различни благотворни ефекти во организмот.