7 посни замени за путер

Фото: Freepik
258

Можете да користите посни замени за путер во многу јадења, дури и ако не постите или не сте веган – само затоа што некои од нив, се поздрави од путерот.

Ако немате путер или постите, слободно користете ги овие замени при готвење и печење. Освен маргаринот, сите други опции се и поздрава варијанта.

Маргарин
Маргаринот денес не е толку популарен во готвењето, но сепак може да се користи. Најчесто се прави од растителни масла, вклучувајќи пченка, соја и сончоглед.

Авокадо
Може да се користи наместо путер во подготовката на повеќето печива. Неговите природни масти и кремаста текстура го прават одлична замена за путер во колачи, мафини и други печива. Користете пире од авокадо во иста количина како и путерот.

Пире од јаболка
Природното и незасладено пире од јаболка е одлична замена за путерот при подготовка на десерти. Исто така, додава дополнителна доза на витамин Ц и влакна на секој рецепт. Може да го замени путерот во секој рецепт, во еднакви размери. Ако тестото изгледа малку суво, додадете уште малку сос од јаболка или малку маслиново масло за да додадете малку влага.

Пире од тиква
Можеби тиквата се смета за есенски зеленчук, но може да се користи како замена за путер во текот на целата година. Количината на путер препорачана во рецептот е количината на пире од тиква што ќе ја ставите. Главно се користи во подготовката на слатки печива и производи како што се колачи, мафини, палачинки и погачици.

Банани
Испасираната банана е одлична замена за путерот и убав начин да се искористи малку презрелата банана. Користете банана во еднаков сооднос како путерот. Сепак, мора да знаете дека тоа што го правите ќе има благ мирис на банана.

Путери од јаткасти плодови
Путерот од јаткасти плодови е одлична замена за путерот во печењето, благодарение на неговите природни масти. Путерот од индиски ореви е одличен бидејќи неговиот вкус е релативно неутрален и може да се комбинира со многу други вкусови. Путерот од кикиритки и путерот од бадем се исто така одлични замени за путерот, иако можат малку да влијаат на вкусот.

Маслиново и кокосово масло
Природни замени за путер во солени и слатки рецепти се маслиновото и кокосовото масло. Користете маслиново масло наместо путер за пржење, печење или за подмачкување на плеховите за печење. Маслиновото масло може да се користи и за печење колачи и може да го замени путерот во сооднос 3 спрема 4. Односно, ако некој рецепт бара 1 чаша путер, користете ¾ чаша маслиново масло.

Кокосовото масло може да го замени путерот во еднакви размери при печењето, но може да додаде вкус на кокос во вашето јадење. Користете го во рецепти каде што кокосот природно би ги надополнил вкусовите, како чоколадна торта или колачиња од банана.