Ајде, време е за берба на зелени оревчиња

703

Имате проблем со штитната жлезда? Или пак со варењето? Можете да си направите ореовка и да си ја пиете наутро, на гладно или после ручек… помага и за едно, и за друго, и за трето…

Зелените ореви се природно складиште на витамини Ц, Е, Б комплекс, фолна киселина. Младите незрели јаткасти плодови се и важен извор на здрави омега-3 масти и вредни минерали. Тие содржат калциум, калиум, цинк, железо, магнезиум, фосфор и јод. Бидејќи се богати со железо, цинк и магнезиум, се користат за лекување на анемија.

Во нивната кора има соединенија познати како југлони. Според најновите истражувања, одлично делуваат против туморите.

Зелените ореви се берат во мај и јуни. За да проверите дали е време да ги соберете плодовите, прободете ги со голема игла. Ако иглата лесно поминува низ плодот и од направената дупка излегува сок, плодот може да се собере.

Таквите ореви лесно се сечат со нож.

Од плодовите има најголема корист, кога кората е млада и зелена, а внатрешните прегради се меки и лесни.

Во овој период, плодовите акумулираат рекордно количество на витамин Ц, додека при понатамошното созревање, количината на овој моќен антиоксидант и „чувар на младоста“ брзо се намалува – приближно 50 пати.

Друга единствена супстанција е југлон.

Тоа е природен антибиотик кој има силни бактерицидни, антипаразитски и антигабични ефекти. Не е случајно што под ова дрво секогаш можете да се скриете од здодевните инсекти.

Како што сите знаат, важно е да се одржи оптимална телесна тежина, јаткастите плодови имаат висока калориска вредност поради нивната висока содржина на масти (повеќе од 70%).

Сепак, можете да бидете безгрижни, овие масти се полинезаситени и неопходни за човечкото тело. Тие се активно вклучени во сите метаболички процеси, директно влијаат на состојбата на внатрешните органи и воопшто на имунитетот.

Оние кои се охрабруваат да консумираат морска храна поради недостаток на природен јод (според проценките на СЗО, со ова се соочуваат околу 50% од вкупната популација на Земјата), исто така ќе бидат видно изненадени што им се препорачува да користат тинктура од зелен орев.

Овој производ може да стане алтернативен извор на јод кој ќе ја регулира состојбата на тироидната жлезда и ќе го намали ризикот од болести заради дефицит на јод.

Е тука на сцената настапува ракијата од зелени ореви, таканаречената Ореовка, стар народен лек за проблемите со штитната жлезда, за проблемите со варењето, но и за добро расположение. Ја правеле нашите баби, заедно со уште некои други варијанти на ликери, како што е вишновката.
Начинот на правење е ист – за едно шише или тегла од 1 до 1,5 кг, ви требаат 40 зелени оревчиња или 40 убави, големи вишни, 1 литар домашна ракија и 300-500 г шеќер (може и кафеав шеќер или мед, иако медот ќе го смени вкусот, па ќе излезе нешто како медовача од ореви, што и не е лоша варијанта).

Значи, прво треба да се прошетате некаде во природа и да наберете најмалку 40 оревчиња (на пример, на Скопска Црна Гора има ореви колку сакате).
Оревчињата треба да се измијат, да се исушат и да се засечат на неколку места (ако се поголеми, може и да се исечат на пола).
Ги ставате во шише со широк отвор или во голема тегла, додавате шеќер и полните со ракија. Се затвара и се остава 40 дена на сонце. Потоа треба да ја исцедите ракијата во друго шише и добро е секое утро да си пиете по една мала чашка. Можете да се напиете и после ручек…мислам, ако сте баш мераклија…или имате проблем со варењето на храната. Помага и за едно, и за друго, и за трето…