Le Bonnotte е најскапиот компир во светот и се одгледува на островот Ile de Noirmoutier во Бискајскиот залив во Шпанија. Се смета дека е еден од најделикатните вкусови што може да ги почувствува непцето
Le Bonnotte е редок компир кој расте на песочни почви кои го апсорбираат мирисот на океанот. Површината на земјиштето каде што расте и се одгледува, на островот Ile de Noirmoutier во Бискајскиот залив во Шпанија, е ограничена на помалку од 50 квадратни метри.
Цената на еден килограм од овој компир е дури 500 евра. Инаку, овој компир не треба да се лупи бидејќи ги впива сите ароми и вкусови на земјата и морската вода.
Се смета дека е еден од најделикатните вкусови што може да ги почувствува непцето, збогатен со нотка на лимон, соленкаст вкус и нејасна горна нота на орев.
Компирите Bonnotte се берат рачно само една недела годишно. Мора да се бере еден по еден и многу нежно, заради што и има толку висока цена, секако заедно со останатите состојки што ги содржи.
Бербата обично се одвива во мај, кога околу 2.500 берачи берат компири од зори до зајдисонце, а подоцна се служат на најдобрите гурмански маси.
Како и „обичниот“ компир, тој е многу здрав и помага за зачувување на нашето здравје, секако во зависност од начинот на кој се подготвува и готви.
Сам по себе, компирот содржи малку калории и е богат со влакна кои нудат заштита од кардиоваскуларни болести и рак.