Дали со сода бикарбона може да се отстранат пестицидите од овошјето и зеленчукот?

Фото: Unsplash
525

Растворите со сода бикарбона предизвикуваат разградување на пестицидите и добивање на различни метаболити. Со оглед на тоа што добиените хемиски соединенија сè уште не се доволно тестирани, миењето на овошјето и зеленчукот со потопување во раствор од сода бикарбона не е универзално прифатено. И не само поради потенцијалното штетно влијание врз здравјето на луѓето, туку и поради можното негативно влијание врз животната средина.

Пестицидите вредат злато кога се гледаат од перспектива на нивниот ефект врз контролата на растителните болести и штетници, со што се обезбедува добар род. Со добри земјоделски и производни практики, количината на остатоци од пестициди во овошјето и зеленчукот не ја надминува дозволената граница. Сепак, сведоци сме на чести пријави за повлекување на производи од пазарот поради остатоци од пестициди во храната. Потрошувачите се загрижени за остатоците од пестициди во храната поради нивните докажани негативни здравствени ефекти. Одредени пестициди се невротоксични, канцерогени и можат да го нарушат репродуктивното здравје и да предизвикаат производство на абнормални клетки во организмот.

Еден од често практикуваните домашни методи за отстранување на пестицидите од површината на храната е потопување во раствор од сода бикарбона.

Методи за отстранување на остатоци од пестициди

Вообичаени методи за отстранување на остатоците од пестициди од површината на храната се миење со вода, лупење, бланширање и варење. Миењето на овошјето и зеленчукот со вода е важен прв чекор пред консумирање. На овој начин, покрај нечистотиите, се отстрануваат и остатоците од некои пестициди. За жал, плакнењето со вода нема да може да ги отстрани сите остатоци од пестициди од површината на храната бидејќи некои пестициди се хидрофобни, односно нерастворливи во вода. Истражувањата покажуваат дека миењето со вода може да отстрани помеѓу 25 и 60% од остатоците од пестициди. Сепак, плакнењето треба да се врши најмалку 5 минути. Овошјето и зеленчукот може да се потопат во вода и по миењето, но дополнителното натопување нема значително да ја намали количината на пестициди.

Што вели научната литература?

Еден од често практикуваните домашни методи за отстранување на пестицидите од површината на храната е потопување во раствор од сода бикарбона. Истражувањето објавено во 2017 година од страна на научниците од Универзитетот во Масачусетс испитувало колку е ефективно потопувањето на јаболката од сортата Гала во 1% раствор на сода бикарбона за отстранување на два вида пестициди (тиабендазол и фосмет). Резултатите покажале дека сода бикарбоната успешно отстранила 80% од тиабендазол и дури 95,6% од фосмет по 12 до 15 минути стоење во растворот. Бањите со сода бикарбона предизвикуваат разградување на пестицидите и добивање на различни метаболити. Со оглед на тоа што добиените хемиски соединенија сè уште не се доволно тестирани, миењето на овошјето и зеленчукот со потопување во раствор од сода бикарбона не е универзално прифатено. И не само поради потенцијалното штетно влијание врз здравјето на луѓето, туку и поради можното негативно влијание врз животната средина.

Зошто не е возможна целосна елиминација на пестицидите?

Со текот на времето, одреден вид пестицид од површината на овошјето и зеленчукот продира подлабоко во овошјето. За жал, миењето на храната со сода бикарбона не е ефикасно кога станува збор за пестициди кои се подлабоко во овошјето. Во овие случаи најдобро решение е лупењето. Но, од друга страна, со лупење на кората ќе го отстраниме и изобилството на корисни материи кои се во кората и директно под неа.

Ефикасноста на другите методи за отстранување пестициди е под знак прашалник

Во научната литература можете да најдете испитувања за ефикасноста на отстранувањето на пестицидите од храната со помош на озон и електролиза. Имено, податоците за потопување овошје и зеленчук во купки кои содржат вода со озон или вода во која е извршена електролиза на вода и сол покажуваат дека овие купки се ефикасни во отстранувањето на остатоците од пестициди од храната. Сепак, треба да се нагласи дека има премалку студии за да се дојде до 100% заклучок.