Дали е добро да го почнете денот со овошка или со чаша овошен сок?

Фото: Pexels
459

Истражувањата покажуваат дека пиењето сок кај некои може да го зголеми ризикот од развој на дијабетес тип 2. Процесот на цедење може да го намали и количеството на диетални влакна и фитохемикалии во овошјето.

Свежо исцедениот овошен сок не е лоша работа. Тоа е одличен додаток на појадокот и добар начин да се консумира повеќе овошје. И сега, кога има вистинско изобилие од овошки, сигурно е примамливо да посегнете по освежителна чаша овошен сок дури и ако вообичаено не го пиете. Но, се поставува прашањето, дали една чаша сок ги има истите придобивки како и конзумирањето на цела овошка?

Чистењето со сокови и цедењето сокови се честа тема во светот на велнесот, често се сметаат за неопходни за здрав живот. Но, додека јадењето овошје може да помогне со сè, од срцеви заболувања до холестерол, пиењето сок, дури и свеж овошен сок, можеби нема да ги има истите придобивки. Секако, полесно е да се консумира, но дали е навистина полесно за вашето тело да ги апсорбира хранливите материи од овошјето и зеленчукот кога ги пиете?

Цедењето е процес во кој ги извлекувате сокот и хранливите материи од целото овошје и зеленчук со одвојување на цврстите материи од течностите. Резултатот е свеж сок полн со повеќето хранливи материи, минерали, витамини и антиоксиданти присутни во намирниците што ги избирате за сок.

Пред да започнете со цедењето, одберете ги состојките кои ќе ви ја дадат вистинската комбинација на витамини и минерали.

Исцедувањето сок од овошјето ќе ги извлече антиоксидантите и витамините од овошјето, така што цедењето сок не е лошо за вашето здравје, но може да ги намали другите здравствени придобивки од консумирањето цело овошје.

Истражувањата покажуваат дека пиењето сок кај некои може да го зголеми ризикот од развој на дијабетес тип 2. Процесот на цедење може да го намали и количеството на диетални влакна и фитохемикалии во овошјето. Влакната му помагаат на вашето тело да го забави процесот на варење и да го забави внесувањето на гликоза во крвотокот. Бидејќи сокот го апсорбирате побрзо од целото овошје, тоа може да влијае на вашиот дигестивен систем, да го зголеми шеќерот во крвта и да влијае на нивото на инсулин.

Цедењето сок може да биде одличен начин да јадете повеќе овошје. Но, ако сакате да го извлечете максимумот од сите диететски влакна, јаглехидрати и фитонутриенти во овошјето, добра идеја ќе биде тоа да не е единствениот начин на кој ќе консумирате овошје. Исто така, важно е да се запамети дека некои овошни сокови може да бидат богати со шеќер и калории, па затоа е важно да внимавате на големината на вашата порција – на крајот може да испиете повеќе отколку што вообичаено би јаделе.

Еве неколку недостатоци што треба да ги земете предвид пред да го вклучите цедењето во вашата исхрана или да се обидете да го замените целото овошје и зеленчук со него:

  • Со цедење можете да ги отстраните влакната од овошјето и зеленчукот, така што ќе ги добиете сите шеќери и хранливи материи без здравствените придобивки од влакната
  • Цедењето може да биде скапо и долготрајно
  • Во моментов не постои научен доказ дека цедениот сок е поздрав од јадењето цело овошје и зеленчук
  • Кога ги отстранувате кожата и пулпата од овошјето и зеленчукот, ги губите влакната, кои му помагаат на вашето тело побавно да ги апсорбира шеќерите, но исто така ја концентрирате количината на шеќер што го консумирате. Ова може да доведе до скокови во нивото на гликоза во крвта и, следствено, до скокови на нивоата на инсулин.

Наместо да цедите сок од овошје и зеленчук, обидете се да ги изблендирате како смути со малку јогурт или млеко. Тоа ќе ви помогне да ги задржите придобивките од влакната од целото овошје и зеленчук.

Влакната ќе го забават внесот на шеќер, ќе го помогнат варењето и ќе ви помогнат да се чувствувате сити подолго време.

Ако сè уште сакате да пиете сок, обидете се да цедите еднаш дневно и искомбинирајте го сокот со малку протеини за да го забавите внесот на шеќер.