За млечните производи веќе подолго време постојат дилеми – дали предизвикуваат воспаление или се супер здрави, како што се веруваше долго време.
Хроничното воспаление е поврзано со голем број сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи срцеви заболувања, гастроинтестинални нарушувања и депресија. Но, која храна би требало да ја исфрлите за да избегнете воспаление? Не сте единствени ако прво ви паднат на ум млечните производи, но дали тие предизвикуваат воспаление? Додека мал процент од луѓето имаат корист од избегнувањето млечни производи, истражувањата сугерираат дека млечните производи како јогуртот всушност може да имаат антиинфламаторно дејство.
Дали млечните производи предизвикуваат воспаление?
Освен ако не сте алергични на млечни производи, нема истражувања кое би покажале дека тие предизвикуваат воспаленија. Истражувањата го покажуваат токму спротивното, па некои сугерираат дека млечната храна како млекото, сирењето и јогуртот всушност може да го намалат ризикот од воспаленија. Меѓутоа, не се сите млечни производи исти, а Скот Китли, нутриционист и косопственик на Keatley Medical Nutrition Therapy, вели дека проблемот всушност го создаваат крајните производи на напредна гликација (AGE). „Ова се случува кога протеините или мастите се врзуваат за шеќерот во крвотокот. Бидејќи сите ние постојано имаме шеќер во крвта, AGE може да се појават кога јадеме сѐ што содржи масти или протеини, што е речиси сè“, објаснува Китли за Health.
Млечните производи како што се кондензирано и дехидрирано млеко и тврди или стари сирења може да имаат повеќе AGE од другите. „Оние ферментираните, како јогуртот и кефирот содржат соединенија кои го намалуваат AGE . Нуспроизводите на производите што произведуваат AGE може да влијаат на вашите цревни бактерии да обезбедат антиинфламаторни соединенија назад во крвотокот“, вели Китли, така што влијанието на млечните производи би можело потенцијално да се поништи во цревата.
Она поради што млечните производи би можеле да предизвикаат воспаление се мастите и вишокот килограми. Бидејќи дебелината се смета за воспалителна состојба, консумирањето премногу калории од млечните производи може потенцијално да го зголеми воспалението, но Китли вели дека тоа не би требало да биде проблем ако водите сметка за тоа колку одредени групи намирници внесувате.
Сепак, Алберт Матени, нутриционист, личен тренер и ко-основач на SoHo Strength Lab, забележува дека ако сте нетолерантни или алергични на млеко, тоа може да предизвика воспаление.
Како да препознаете дали имате алергија или нетолеранција на млеко?
Алергиите на млечни производи и млеко се почести кај децата, но не се исклучени ниту кај возрасните. Според Американскиот колеџ за алергија, астма и имунологија (ACAAI), симптомите на алергија на млеко може да вклучуваат: осип, вознемирен стомак, повраќање, крвава столица, анафилаксија (ретка и потенцијално опасна по живот реакција која го отежнува дишењето).
Сепак, нетолеранцијата на млечни производи е почеста – особено како што стареете, вели Рудолф Бедфорд, доктор на науки, гастроентеролог во здравствениот центар Провиденс Сент Џонс во Санта Моника.
Според клиниката Мајо, нетолеранцијата се јавува кога имате премалку ензим наречен лактаза произведен во тенкото црево, што го отежнува целосното варење на шеќерот (лактоза) во млекото. Ако имате нетолеранција, вели Бедфорд, може да доживеете: надуеност, абдоминална непријатност, гас и дијареа кратко време по пиењето или конзумирањето млечен производ. „Нетолеранцијата на храна обично не вклучува такви бурни реакции и се појавуваат одложено, неколку часа по ингестијата. Можат да настанат поради недостаток на дигестивни ензими, како што е случајот со лактозата, а има и нетолеранции со формирање на антитела. Имено, при алергиски реакции, имунолошкиот систем произведува IgE антитела, додека во случај на нетолеранција, заедно со формирањето на антитела, се развиваат и IgA и IgG антитела. различни“, објаснуваат од нутриционистичкиот тим на Vitaminoteka.
На што треба да внимавате ако избегнувате млечни производи?
Диетите без млечни производи се релативно вообичаени, но нутриционистите велат дека има неколку хранливи материи на кои треба да обрнете посебно внимание доколку ја избегнувате таа група на намирници.
„Млечните производи се примарен извор на калциум и витамин Д за многу луѓе. Ако некој одлучи да ги исклучи млечните производи, треба да се погрижи да ги добие овие хранливи материи од други извори како што се збогатени пијалаци од растителна основа, лиснат зеленчук или риба. Од суштинско значење е и следењето на внесот на протеини и витамин Б12, особено за вегетаријанците“, објаснува Китли.
И млечните производи можат да бидат добар извор на протеини. Ако планирате да престанете да користите млечни производи, Матени препорачува да ја надокнадите таа содржина на протеини на друг начин, со месо, јаткасти плодови и семки. Ако сте загрижени дека млечните производи може да ви предизвикуваат проблеми, разговарајте со вашиот лекар.