Мелениот рогач може да го замени чоколадото во сооднос 1:1 при подготовка на десерти. Поради својата природна сладост, доволно е да додадете само малку шеќер, поради што е поздрав избор тортата со рогач од онаа со чоколадо или какао за кои е потребен повеќе додаден шеќер.
Пред илјадници години, рогачот бил омилена храна низ Медитеранот, поради неговите хранливи и природно слатки мешунки, но и поради неговите лековити својства. Се раширил низ светот, но со текот на времето неправедно се здобил со статус на добиточна храна, а вештачките засладувачи ѝ задале силен удар на неговата употреба. Сепак, во последните години рогачот се врати со стил во чиниите на љубителите на здрава храна и тоа од голем број добри причини.
Замена за чоколадо
Семките кои се наоѓаат внатре во мешунките, се јадливи исто како и мешунките. Може да се јадат сирови, како што правеле старите Римјани, грицкајќи ги и двете како слатки закуски. Но најчесто семето се преработува во смеса која се користи како згуснувач и стабилизатор во прехранбената индустрија, додека мешунките се пржат и се мелат (но може да се меле и целиот плод). Вака обработени се одлична замена за чоколадото од кое се природно послатки. Мелениот рогач може да го замени чоколадото во сооднос 1:1 при подготовка на десерти. Поради својата природна сладост, доволно е да додадете само малку шеќер (или стевиа) , поради што е поздрав избор тортата со рогач од онаа со чоколадо или какао за кои е потребен повеќе додаден шеќер. Во зависност од вкусот и навиките во исхраната, не треба да додавате шеќер во рогачот, неговата сладост може да биде доволна.
Новото турско истражување истражувало колку шеќер може да се замени со рогач и стевиа при подготовката на пандишпан без значително да се променат неговите физичко-хемиски својства. Приготвени се 20 експериментални колачи со различни концентрации на тие три состојки и со константна количина пченично брашно. Оптималната торта, чиј вкус и други карактеристики биле оценети со високи 4,9, содржела 12,55 отсто шеќер, 2 отсто стевиа и 15,38 отсто брашно од рогач, а во него процентот на шеќер е намален за цели 47,24 отсто во однос на стандардната верзија на тортата.
Добар е за здравјето
Мелениот рогач е одличен и за подготовка на топли и ладни пијалаци, некои велат повкусен од какаото, а пијалак сличен на кафето може да се подготви од печени мелени семки, иако рогачот не содржи кофеин, па нема да има ефект на будење. Но, нема да има ниту зголемување на притисокот, па рогачот е погоден за луѓе со висок крвен притисок. Може да има и други здравствени ефекти, во зависност од составот.
Сто грама мелен рогач има околу 220 калории. Во таа количина рогач има дури 89 грама јаглени хидрати – од кои околу половина се влакна, што значи дека полека се вари и ја подобрува конзистентноста на столицата – и помалку од грам масти. Од минералите, рогачот содржи калциум (во 100 грама, 43,5 проценти од препорачаната дневна количина, RDA), железо (21,5 проценти од RDA), магнезиум (14 проценти од RDA), фосфор (11 проценти од RDA), потоа цинк, бакар, манган, селен, а од витамините најзастапени се оние од групата Б.
Рогачот традиционално се користи за различни дигестивни проблеми, бидејќи танините, соединенијата што ги содржи, не се растворливи во вода и помагаат во исфрлањето на токсините од дигестивниот систем. За помош при дијареа, традиционалната медицина препорачува сок од мешунки од рогач. Традиционалната медицина смета дека семките од рогач го зголемуваат машкото либидо, кое дополнително го подобрува квалитетот на спермата, а сирупот и медот од рогач се лек за кашлица и бронхитис бидејќи ги отвораат дишните патишта и го поттикнуваат исфрлањето на слузта. Некои истражувања покажуваат дека може да биде ефикасен и кај астма. Рогачот е богат и со полифеноли, растителни антиоксиданти кои можат да помогнат во намалувањето на нивото на холестерол во крвта, а со тоа и на ризикот од срцеви заболувања, додека калциумот и фосфорот во неговиот состав го поддржуваат здравјето на коските и забите.