Не се сите сирења направени од млеко: Еве кои да ги избегнувате!

Фото: Pexels
174

Палминото масло може да биде штетно за нашето здравје поради трансмасните киселини и да доведе до зголемување на концентрацијата на „лошиот“ холестерол во крвта. Затоа, при изборот на сирење, важно е да се внимава тоа да не содржи палмино масло, туку само пастеризирано млеко, млечни култури и сириште.

Млечните производи често се користат во готвењето – покрај млекото, кое е суштинска состојка во секој фрижидер, има и разни јогурти, млечни намази и сирења, а сирењата се особено разновидни и се одличен додаток на многу солени и слатки јадења.

Ги додаваме во сендвичи, сосови и пици, ги додаваме во тестенини и салати како шопска и грчка, од нив правиме штрудли и пити, ги сервираме сами или со производи од месо во оние стари добри ордевери за гости, а исто така ги користиме и во десерти.

Млекото и млечните производи, вклучително и житариците, овошјето и зеленчукот, месото, живината, рибата, јајцата и мешунките се многу важни за правилна исхрана, а потрошувачката на млеко и млечни производи, вклучувајќи го и сирењето, има бројни предности.

Овие производи содржат јаглехидрати, протеини, витамини од групата Б, особено рибофлавин и Б12, како и минерали, цинк, магнезиум и калциум.

Витамините од групата Б содржани во млекото и млечните производи се неопходни за процесот на генерирање енергија, подобра меморија и правилно функционирање на дигестивниот систем, а освен тоа храната како полномасното млеко и сирењето содржи и повисоко ниво на заситени масни киселини.

Како и со сите други намирници, постои препорака за тоа колку млеко и млечни производи треба да се консумираат дневно.

Европската унија издаде детални препораки кои варираат од земја до земја, но истото важи за секоја – препораката е да се консумираат помеѓу 200 и 500 мл млеко или млечни производи (јогурт, сирење…) во две до три порции.

Какви сирења наоѓаме во продавниците?

Бидејќи тие се толку важни за правилна исхрана, важно е и да знаеме какви сирења јадеме.

На полиците во продавниците има стотици различни видови сирење и исто толку видови на млечни производи.

Сирењата ги разликуваме според видот на основната суровина (кравјо, козјо, овчо млеко), според конзистентноста или степенот на созревање (младо, полутврдо, тврдо), според видот на ферментација, според пропорцијата на млечни масти (со малку маснотии или слаби, полумасни, полномасни…) и така натаму.

Но, ги разликуваме и по состав.

Имено, повеќето сирења се направени од пастеризирано млеко, култура на млечни бактерии и сириште (некои сирења содржат и сол), а некои од нив кои се достапни на полиците на продавниците содржат и растително масло, најчесто палмино, па не можеме да кажеме дека се 100 отсто млечни сирења.

Има и такви сирења кои се целосно вештачки, со преработка на растителни масти, а нивниот вкус, бојата и мирисот се добиваат со адитиви.

Овој процес на преработка на маслото, во овој случај палминото масло, произведува таканаречени транс масни киселини, кои немаат благотворно дејство врз организмот.

Зошто да изберете 100 отсто млечни сирења што не содржат палмино масло?

Палминото масло е составен дел на многубројни производи, како што се чоколатца, бисквити, маргарин, сладолед, па дури и сирење, а тоа е растително масло за јадење кое се добива од плодот на маслената палма.

Палминото масло денес го има речиси во сѐ бидејќи е отпорно на оксидација што го продолжува рокот на траење на производот, а стабилно е и на високи температури, но со него се поврзуваат многу проблеми.

Палминото масло беше и продолжува да биде главниот двигател на уништувањето на шумите во некои од најбогатите шумски екосистеми во светот, уништувајќи ги живеалиштата на веќе загрозените животински видови.

Губењето на шумите, заедно со конверзијата на тресетските почви богати со јаглерод, резултира со ослободување на милиони тони стакленички гасови во атмосферата, што придонесува за климатските промени.

Покрај тоа, палминото масло може да биде штетно и за нашето здравје поради трансмасните киселини и да доведе до зголемување на концентрацијата на „лошиот“ холестерол во крвта, а поради сето горенаведено, при изборот на сирење, важно е да се внимава сирењето да не содржи палмино масло, туку само пастеризирано млеко, млечни култури, сириште.