Зајакнете ги крвните садови со зелка, лук и јаболко: Рецепти за напитоци кои можеме да ги направиме дома

Фото: Pexels
73

Лукот и кромидот се многу моќни намирници кои се користат против формирање на згрутчување на крвта и помагаат во растворање на згрутчувањето на крвта и атеросклеротичните масни наслаги, а јаболката се извор на речиси сите биолошки активни супстанции неопходни за борба против „лошиот“ холестерол.

Здравите крвни садови се основата на виталноста, но и дел од телото кој најмногу страда од последиците од лошите навики. Неправилна исхрана, долготрајно стоење или седење, хипертензија, дијабетес, постојан стрес – тоа се причините кои можат да доведат до кардиоваскуларни болести и забавен метаболизам.

Лекарите препорачуваат да дејствуваме кога нивото на вкупниот холестерол е блиску до горната граница од 5,5 mmol/l или повисока.

Сите блокади на крвните садови, доколку не се лекуваат, може да доведат до сериозни компликации, срцев и мозочен удар.

Храна која штити од атеросклероза

Сепак, постојат начини на кои можеме да го запреме или спречиме развојот на болеста. Диететичарката Ивана Ѓуровиќ за порталот еКлиника вели дека со малку труд можеме да подготвиме помошни лековити средства богати со витамини и навреме да се заштитиме од атеросклероза.

Квас од зелка

Квасот од зелка е напиток кој ја нормализира цревната микрофлора, го регулира гастроинтестиналниот тракт и ги чисти крвните садови, објаснува Ѓуровиќ.

„Го подобрува и метаболизмот, го нормализира крвниот притисок, корисен е за спречување на чир на желудникот и дванаесетпалечното црево, а особено се препорачува во услови на недостаток на витамини, бидејќи содржи многу витамини и елементи во трагови“ додава таа.

Начин на подготовка

Исечете 1 кг зелка на мали кришки, па ситно исечкајте. Истурете 1,5 литри вода во тегла од три литри, додадете ја зелката и покријте ја со газа. Оставете да ферментира три до четири дена на собна температура. Мешајте неколку пати на ден. Пијте по 2 дл дневно.

„Редовно мешајте го квасецот бидејќи има тенденција брзо да се расипува, бидејќи е без никакви конзерванси. Можете да подготвите и пропорционално помала количина, за побрзо да го потрошите напитокот“, препорачува таа.

Сок од зелка
Ви требаат:

1/4 главица свежа зелка
1 шолја ладна вода
сок од лимон или портокал, свежо исцеден (по избор, за освежителен вкус)

Добро измијте ја зелката и исечкајте ја на помали парчиња за полесно да се соедини. Ставете ја во блендер, додадете вода и блендирајте додека не добиете мазна, густа текстура на сок.

Можете да додадете малку свежо исцеден сок од лимон или портокал за освежителен вкус.

Ако сакате, процедете го сокот преку цедалка или крпа за да ги отстраните сите парчиња пулпа.

„Сокот се пие на празен стомак, околу 1 час пред главниот оброк. Овој сок има слични ефекти како претходниот и можеби е полесен за употреба и се конзумира веднаш по подготовката“, вели диететичарката.

За здравје на крвните садови со мешавина со лук
Лукот и кромидот се многу моќни намирници кои се користат против формирање на згрутчување на крвта и помагаат во растворање на згрутчувањето на крвта и атеросклеротичните масни наслаги. Лукот помага и за намалување на високиот крвен притисок. Треба да се конзумира згмечен, а кромидот делува и варен и свеж.

Лук и јаболка против атеросклероза

Придобивките од јаболката и лукот во борбата против атеросклерозата се одамна познати. Јаболката се извор на речиси сите биолошки активни супстанции неопходни за борба против „лошиот“ холестерол.

Лукот е лидер и кај овошјето и кај зеленчукот по своите антисклеротични својства, вели Ѓуровиќ.

„Ако ги измешате овие состојки, придобивките се удвојуваат. Ако додадете свеж рендан морков во оваа мешавина, го подобрувате антиоксидантниот ефект и го подобрувате квалитетот на исхраната. Соединете го ренданото јаболко со 2 до 3 чешниња згмечен лук.

За да го подобрите вкусот, можете да додадете рендан морков и малку сок од лимон.

Јадете како претпладневна ужина – советува диететичарката.
Крвните садови првенствено се заштитуваат преку добра превенција, експертите нагласуваат дека најважно е да се осигура дека не се таложи плак, која понекогаш е тешко да се отстрани.