Лебот – тост е практичен: има добар вкус, исечен е на кришки и спремен за јадење, а и долго трае. Но, белиот тост има и своја темна страна, пренесуваат германските медиуми.
Тост – лебот е најпопуларниот леб во Германија. Речиси секој трет леб продаден во Германија во 2021 година бил тост (27,9 отсто), покажуваат податоците на статистичкиот портал Статиста.
Причините се очигледни: правоаголните парчиња доаѓаат во многу варијанти, се чини дека траат вечно, а кога се тостираат, свежиот, сладок вкус на мекиот леб станува уште поинтензивен.
Но, токму тука лежи проблемот: сладост, печеност, мекост. Германските медиуми пишуваат дека нема ништо нутритивно добро во овој леб, пренесува магазинот Fenix.
Експертите советуваат да не користите тост- леб, бидејќи може да доведе до болест.
Тост лебот нема речиси никаква хранлива вредност
Типичен тост намачкан со путер содржи многу шеќер, заситени масти, како и малку влакна и конзерванси.
Не ве држи сити долго, а има и многу калории од нездравите состојки.
Експертите од непрофитната здравствена организација DiabetesDE истакнуваат дека храната која содржи премногу едноставни шеќери и рафинирани јаглехидрати може да го зголеми ризикот од дијабетес.
Истото важи и за оние кои содржат премалку влакна и сложени јаглехидрати. Сите овие лоши особини се однесуваат на белиот тост леб. И верзијата со цело зрно нема многу подобра хранлива вредност.
Еве споредба на нутритивните информации за тост со путер, тост од интегрално брашно и интегрален леб:
Тост со путер содржи речиси 270 килокалории на 100 грама, речиси четири грама масти и само три грама влакна.
Тост од цело зрно: 100 грама тост од цело зрно има околу 250 килокалории, пет грама масти и седум грама влакна.
Леб од мешани житарки: 100 грама леб има во просек 200 килокалории, два грама масти и девет грама влакна.
Во однос на хранливата вредност високо котира интегралниот леб. А што е со заситливоста?
Колку брзо се чувствуваме сити зависи, меѓу другото, и од содржината на влакна.
Според нутриционистите, ќе треба да изедете неколку парчиња тост-леб за да ја добиете количината на влакна која ја има во две парчиња од 50 грама „обичен“ леб од цело зрно.
И ако ни требаат повеќе парчиња тост за да се чувствуваме доволно сити, јадеме и значително повеќе додатоци како колбаси, сирење, џем и чоколаден намаз. Ова дава дополнителен плус на често нездрави калории.
Печете го тостот додека не порумени
Дополнително, тостот има значителен здравствен недостаток во споредба со интегралниот леб: тостирањето. Многу луѓе претпочитаат нивниот тост да биде крцкав и темен. Но, експертите за рак советуваат да јадете тост само кога е златно кафеав.
Темно кафените или дури и црните дамки содржат канцерогени материи, вклучувајќи акриламид и естер на масни киселини 3-MCPD.
Органско хемиско соединение кое содржи естерска група го зголемува ризикот од рак на желудникот и дебелото црево, меѓу другото, бидејќи супстанциите остануваат таму најдолго за време на варењето.
Германското министерство за храна и земјоделство (BMEL) исто така советува дека тостот треба да се јаде само ако е златно кафеав, а никогаш кога е јагленисан.
Според Федералниот институт за проценка на ризик (BfR), значително помали количини акриламид се произведуваат на температури под 180 степени отколку на повисоки температури.
Мувла на лебот?
Ако откриете мувла на лебот, мора да го фрлите целото пакување.
Ако го чувате сув во кутија за леб, често може да се јаде и по истекот на рокот благодарение на конзервансите што ги содржи.
Но, дури и препечениот леб со текот на времето ќе развие зеленикава мувла. Потоа фрлете го целото пакување бидејќи спорите на габата брзо се шират на целиот леб, дури и ако некои парчиња сè уште не покажуваат зелена мувла.