Дали сланината е безбедна за дијабетичарите?

Фото: Freepik
114

Сланината спаѓа во намирници за кои има најмногу контроверзи во однос на нејзините придобивки за здравјето. Дали е здрава или не, дали содржи премногу холестерол или добри масти, помага ли во слабеење или придонесува за таложење на масни наслаги…

Клучно е да се земе предвид целокупниот контекст на исхраната и потенцијалните здравствени ризици поврзани со редовниот внес на преработено месо, особено она со висок процент на заситени масти и натриум, како и начинот на приготвување.

Сланината спаѓа во намирници за кои има најмногу контроверзи во однос на нејзините придобивки за здравјето. Дали е здрава или не, дали содржи премногу холестерол или добри масти, помага ли во слабеење или придонесува за таложење на масни наслаги…

Дали сланината е безбедна за лицата со дијабетес?

Една од честите, но и логични недоумици, е прашањето за консумирање на сланината за лицата со дијабетес.

На база на заклучоците од некои студии, стручњаците велат дека лицата со дијабетес можат безбедно да консумираат сланина, под услов тоа да го прават умерено и да биде дел од балансираната исхрана.

Според Американското здружение за дијабетес, извори на протеини, како што е сланината, можат да се вклучат во планот за исхрана на лица со дијабетес ако имаат минимален ефект на нивоата на шеќер во крвта.

Сепак, клучно е да се земе предвид целокупниот контекст на исхраната и потенцијалните здравствени ризици поврзани со редовниот внес на преработено месо, особено оној со висок процент на заситени масти и натриум.

Што подразбира правилна контрола на состојбата и симптомите преку исхраната?

Севкупниот пристап за добра контрола на дијабетесот и намалување на симптомите треба да биде фокусиран на разновидни, нутритивно богати намирници.

Нагласокот треба да биде на интегралните житарки, овошјето, зеленчукот и немасните протеини.

Се разбира, со внимателно следење на големината на порциите, вкупниот внес на калории и односот на едноставни и сложени јаглени хидрати.

Лицата со дијабетес се советуваат да се консултираат со регистриран диететичар или здравствен работник за да развијат персонализиран план на исхрана, прилагоден на специфичните потреби и цели.

Ова ќе осигура пристап кој овозможува вклучување на храна како што е сланината, со контрола на нивото на шеќер во крвта, подобро здравје и општа благосостојба на долг рок.

Сланината во табелата на гликемиски индекс

Порција од 100 грама сланина содржи околу 1,42 грама јаглени хидрати.

Пресметувањето на гликемискиот индекс (ГИ) на сланината е предизвик заради нејзината ниска содржина на јаглени хидрати.

Меѓутоа, се смета дека има низок гликемиски индекс. Тоа треба да укажува на минимален ефект врз нивото на шеќер во крвта кога се консумира умерено.

Ниското количество на јаглени хидрати го поддржува ова тврдење, со акцент на потенцијалните придобивки за лицата чие здравје бара следење на гликемискиот одговор.

Гликемиско оптеретување (ГЛ)

Гликемиското оптоварување по порција сланина може да се пресмета како производ на гликемискиот индекс и содржината на јаглени хидрати.

Нутриционистите велат дека тоа покажува скромно гликемиско оптоварување. Ова дополнително ја потврдува тезата од студиите дека сланината може да се вклучи во балансирана исхрана за лица со дијабетес или оние кои сакаат да го контролираат нивото на шеќер во крвта.

Важно е да се напомене дека начинот на подготовка, особено при високи температури, може да доведе до формирање на потенцијално штетни соединенија. Ова исто така треба да се има предвид при проценката на нејзиниот ефект на здравјето.

Како да се пресмета гликемиското оптоварување по порција?

За да го пресметате гликемиското оптоварување, помножете го гликемискиот индекс со количината на јаглени хидрати по порција. Со оглед на ниското количество на јаглени хидрати и претпоставениот низок гликемиски индекс, се очекува дека гликемиското оптоварување на сланината е минимално.

Заклучок: Сланина за лица со дијабетес – да или не?

Со оглед на потенцијалните здравствени ризици поврзани со прекумерната консумација на преработено месо и можноста за формирање на штетни соединенија за време на подготовката, се препорачува умерена консумација на сланина.

Таа треба да биде во комбинација со нутритивно богати намирници кои исто така имаат низок гликемиски индекс, како дел од разновидна исхрана според индивидуален план.