Не фрлајте храна: Овие методи ќе ви помогнат да ја продолжите свежината на намирниците

Фото: Pexels
58

Со мало планирање и неколку едноставни трикови, можете значително да го намалите отпадот од храна, да ја продолжите свежината на вашата храна и да заштедите пари.

Со примена на овие совети за правилно складирање на храната, можете значително да го намалите отпадот од храна, да ја продолжите свежината на вашата храна и да заштедите пари.

Отпадот од храна е голем проблем ширум светот. Голем процент од храната се троши секоја година, што доведува до губење на ресурси, пари и штетно влијание врз животната средина. Дополнително, храната која завршува во отпад придонесува за зголемени емисии на гасови и дополнително оптоварување на депониите.

Сепак, со мало планирање и неколку едноставни трикови, можете значително да го намалите отпадот од храна, да ја продолжите свежината на вашата храна и да заштедите пари.

Планирање и паметно купување

Првиот чекор во спречувањето на фрлањето храна е внимателно планирање на оброците и купување. Наместо импулсивно да купувате, одвојте време да ги планирате вашите неделни оброци. Размислете што ќе готвите и направете листа на состојки кои ќе ви требаат. Пред да одите во самопослуга, проверете што веќе имате во фрижидерот, оставата, чајната кујна и замрзнувачот за да избегнете непотребно собирање храна.

Купувањето сезонско овошје и зеленчук не само што ги поддржува локалните производители, туку и обезбедува посвежа, повкусна и често подостапна храна. Кога купувате, внимавајте на роковите и изберете производи со подолг рок на траење.

Тајни за правилно складирање на свежо овошје и зеленчук

Правилното складирање е клучно за зачувување на свежината на овошјето и зеленчукот. Различни видови бараат различни услови, па затоа е важно да се знаат специфичните потреби на секоја храна.

Фрижидер за зачувување на свежината
Повеќето овошје и зеленчук најдобро се чуваат во фрижидер, идеално во фиоките за зеленчук. Овие фиоки често имаат способност да ја регулираат влажноста, што дополнително помага да се зачува свежината. Пред да ги ставите во фрижидер, важно е овошјето и зеленчукот да се суви бидејќи вишокот на влага предизвикува скапување. Избегнувајте миење овошје и зеленчук претходно; измијте ги непосредно пред употреба.

Некои видови храна, како што се бобинки (јагоди, малини, боровинки), може да се чуваат во стаклени садови со капак, со додавање на хартиена салфета на дното на садот за да се апсорбира вишокот на влага. Oklahoma State University Extension советува да се стави свеж аспарагус исправен во чаша вода во фрижидер за да се спречи сушење. Лиснатиот зеленчук, како зелената салата и спанаќот, ќе остане свеж подолго ако се стави хартиена салфета во садот за складирање.

Важна е собната температура
Иако фрижидерот ја продолжува свежината на повеќето овошја и зеленчуци, некои намирници, како што се доматите, компирот, кромидот и лукот, подобро успеваат на собна температура. Важно е да се чуваат на суво, темно и воздушесто место.

Компирите и кромидот не треба да се чуваат заедно бидејќи кромидот поттикнува ртење на компирот. Авокадото, бананите, мангото, кивите и агрумите исто така првично се чуваат на собна температура додека не созреат, а потоа може да се преместат во фрижидер за да се забави понатамошното зреење.

Етиленот е невидлив непријател на свежината

Некои овошја, како што се јаболката, бананите и авокадото, произведуваат етилен, гас кој го забрзува зреењето и расипувањето на другото овошје и зеленчук. Затоа, важно е овие „производители“ на етилен да се одвојат од храната чувствителна на етилен, како што се брокулите, морковите, краставиците и лиснатите зеленчуци. Plastic Container City препорачува користење херметички садови за контрола на изложеноста на етилен.

Продолжете го рокот на траење со замрзнување

Замрзнувањето е одличен начин за зачувување на вишокот овошје и зеленчук бидејќи им овозможува да ги задржат своите хранливи материи, боја и вкус, што ги прави достапни дури и надвор од сезоната. Дополнително, замрзнатото овошје и зеленчук може да траат со месеци, што ја намалува потребата за често пазарење и помага да се намали отпадот од храна.

Бланширањето зеленчук е клучот за зачувување на квалитетот
Пред замрзнување, се препорачува да се бланшираат повеќето зеленчуци. Бланширањето е кратко варење на зеленчукот во врела вода, а потоа брзо ладење во ледена вода. Овој процес го запира дејството на ензимите кои предизвикуваат губење на бојата, вкусот и текстурата за време на замрзнувањето.

Спречете ги изгорениците од замрзнувачот со соодветно пакување
По бланширање и ладење, добро исушете го зеленчукот. Распоредете го во еден слој на плех обложен со хартија за печење и замрзнете. Откако зеленчукот ќе се замрзне, префрлете го во кеси за замрзнување или во херметички садови. Овој начин на замрзнување го спречува лепењето на зеленчукот.
Замрзнување на овошје
Овошјето можете да го замрзнете целосно, исечено на парчиња или во форма на пире. Можете да го посипете овошјето со сок од лимон пред да го замрзнете за да спречите промена на бојата. Како и кај зеленчукот, користете херметички контејнери или кеси за замрзнување.

Не заборавајте на датумот.
Задолжително означете ја секоја кеса или сад со датумот на замрзнување и името на храната. Ова ќе ви помогне да го следите датумот на истекување и да ја искористите храната навреме.