Ленено масло и протеини за лекување на рак и други болести
Д-р Јохана Будвиг верувала дека ракот, како и огромното мнозинство на други болести, првенствено е предизвикан од неправилна исхрана, поточно, од неправилна преработка на храната и маслата, а особено од прегревање на маслата. Повеќе за нејзиниот протокол за исхрана прочитајте подолу во текстот
Д-р Јохана Будвиг, позната германска биохемичарка, во 1950-тите развила маслено-протеинска диета која може да помогне во лекувањето на многу сериозни болести. Оваа научничка има напишано десетина книги, меѓу кои: „Рак – проблем и решение“ и „Масло-протеинска книга за готвење“. Поради нејзиното истражување, д-р Будвиг била номинирана за шест Нобелови награди.
Сè е до исхраната
Д-р Будвиг верувала дека ракот, како и огромното мнозинство на други болести, првенствено е предизвикан од неправилна исхрана, поточно, од неправилна преработка на храната и маслата, а особено од прегревање на маслата.
Оваа приказна д-р Будвиг ја започнала откако открила дека во крвта на заболените од рак недостасуваат важни компоненти за човечкото тело, како што се липопротеини и фосфатиди. Сфатила дека овие состојки треба да се надоместат за болеста да се повлече.
Недостатокот на фосфатиди и липопротеини предизвикал недостаток на кислород во клетките, а д-р Будвиг тргнала во потрага по метод кој ќе го врати кислородот.
Таа сфатила дека тоа може да го постигне со комбинирање на одредени намирници, па разработила посебен начин на исхрана, кој се нарекува Будвигова диета или Будвиг протокол.
Ленено масло и урда
Диетата се состои од земање на масло од ленено семе со свежо сирење со малку маснотии.
Во оригиналниот рецепт станува збор за мешавина на ленено масло и „творог“ за кој кај нас нема соодветна замена, па најчесто се употребува урда, но може и самите да направите дома нешто што ќе биде послично на „творог“. Германскиот термин за творог е quark.
Во македонскиот јазик, најблиските еквиваленти се: урда – која е малку посува, зрнеста и слична на творог; посно сирење или свежо сирење.
Еве едноставен рецепт за домашен творог (урда) што можете да го направите од млеко и лимон, со слична текстура и вкус како творогот што се користи во Будвиговиот протокол.
Рецепт за домашна урда
Потребни состојки:
1 литар полномасно или полуобрано млеко (по можност свежо)
2–3 лажици сок од лимон или јаболков оцет
Постапка:
Ставете го млекото во тенџере и загрејте го полека на средна температура (до околу 80–90°C, не мора да врие). Ќе знаете дека е доволно топло кога ќе почне да пушта пареа и ќе се појават меурчиња по рабовите.
Тргнете го млекото од рингла и додадете го лимоновиот сок или оцет. Промешајте полека неколку пати. За неколку минути ќе се одвои бела зрнеста маса (тоа е творогот) од жолтеникавата течност (сурутка). Ако не се одделува убаво, вратете го тенџерето на рингла уште 2–3 минути.
Прецедете ја содржината преку чиста газа или ткаенина поставена над цедалка. Оставете да се цеди 15–30 минути (подолго ако сакате посува урда). Можете да ја чувате во фрижидер 3–4 дена во затворен сад.
За подобар вкус, може да користите мешавина од козјо и кравјо млеко.
Оваа навидум едноставна диета ги реактивира виталните функции на клетките. Тоа се постигнува со земање природни незаситени омега-3 масни киселини, кои ги содржи лененото масло. Кога се меша со свежо кравјо сирење со малку маснотии, тие стануваат растворливи во вода. Овие две главни состојки се комбинираат со друга здрава храна – органско свежо овошје и зеленчук, јаткасти плодови, житарки како ориз, хељда и просо, зачини, чаеви и мед.
Ако сакате посвежа и помазна текстура (како за Будвиг мешавина), не го цедете премногу.
Будвиг протокол
Дневната количина за оние со тешки болести е 40 до 50 грама масло од ленено семе помешано со 100 грама урда со малку маснотии дневно. Смесата може да се јаде одеднаш или да се подели во неколку оброци. Ако одлучите да направите повеќе порции, ќе треба повторно да ја подготвувате смесата секој пат, бидејќи корисните својства се губат. Ако не сакате сирење, можете да користите и јогурт или кефир, но треба да користите три пати поголема количина отколку урда.
Будвиг мешавина
Состојки:
2–3 супени лажици ленено масло (ладно цедено, по можност органско)
6 лажици домашен творог (по рецептот погоре)
2 лажици свежо смелени ленени семки
Малку вода или немасно млеко (за полесно мешање, по потреба)
1 мала банана или неколку бобинки (боровинки, малини, јагоди) – по желба
1 мала лажичка мед (по желба)
Постапка:
Ставете ги урдата и лененото масло во длабок сад или блендер.
Мешајте (со блендер, миксер или рачна маталка) најмалку 1 минута, сѐ додека смесата не стане целосно хомогена – не треба да се гледа масло одделено од сирењето!
Додадете ги свежо смелените ленени семки. Имено, тие се додаваат откако основната смеса е подготвена, заради дигестивна поддршка, влакна и дополнителни ензими.
По желба додадете овошје, мед и малку вода/млеко ако смесата е премногу густа.
Јадете ја смесата веднаш, наутро, на празен стомак. Не ја подготвувајте однапред – треба да биде свежа за да останат активни ензимите и масните киселини.
Покрај нејзината диета со масло и протеини, Будвиг препорачува и терапија со сончева светлина, избегнување на стрес и токсини.
Диета за болни и здрави
Нејзиниот протокол се користи за лекување на рак, кардиоваскуларни болести, дијабетес и голем број други болести. Онаму каде што конвенционалните лекови не успеале, нејзината терапија се покажала како успешна. Сепак, овој тип на диета не е резервиран само за луѓе со сериозни болести. Имено, исхраната на д-р Будвиг делува и превентивно, за здрави луѓе.
Некои од важните правила на протоколот Будвиг:
пијте многу течности, до три литри на ден
јадете сирово овошје и зеленчук
пијте свежо исцедени сокови од зеленчук и овошје
Јадете јаткасти плодови, без да ги пржење!
Слатката храна е забранета!
Црвеното месо е забрането!
јадете умерено количество интегрални тестенини и интегрален леб
Важно е секојдневното изложување на сонце (до еден час).
пешачете од 30 до 60 минути секој ден
Што не е дозволено
Од мастите можете да користите само кокосово масло и масло од ленено семе, кои мора да бидат нерафинирани и ладно цедени. Кокосовото масло може да се загрева, бидејќи тоа не создава штетни состојки, но не и маслото од ленено семе; Можете да го додадете во садот само на крајот на подготовката. Избегнувајте месо и производи од месо, шеќер, колачи, тестенини, конзервирана храна и сите животински масти. Шеќерот е строго забранет, а засладувањето може да се постигне со користење на стевиа, мед или овошен сок.
Диетата ја забранува и морската храна бидејќи е полна со токсини, а треба да се избегнуваат сите пестициди и хемикалии, дури и оние во производите за домаќинството и козметиката.
Наместо тоа, за чистење може да се користат природни состојки како оцет и сода бикарбона. Не подготвувајте храна во микробранова печка или во тефлонски или алуминиумски садови, туку користете нерѓосувачки челик, емајлирани и стаклени садови.
Кога се појавуваат резултатите?
Резултатите треба да ги почувствувате по само неколку недели, а тешката болест треба да се повлече во рок од една до пет години. Будвиг препорачува да продолжите со оваа исхрана дури и откако болеста ќе се повлече, за да спречите нејзино враќање.