Лековитиот мирис на детството: Сојузник е против рак, настинки и притисок
Поради своите ефекти, бозелот се користи во превенција од рак и во третман на дегенеративни заболувања. Помага во зајакнување на имунитетот, при астма и воспаление на дишните патишта, го штити срцето, но отровен е ако се консумира сиров и во големи количини
Сега е неговото време – време за бозелот.
Од цветовите се прават чај, сируп, па дури и ликер. Семејството бозел има околу триесет видови, а најкористени за лекување и за јадење се црниот (Sambucus nigra) и црвениот бозел (Sambucus racemosa). Сите негови делови се лековити, но најчесто се користат цветовите и бобинките. Употребата на бозелот е позната уште од многу одамна па се наведува дека Хипократ верувал дека може да ги замени сите лекови. Можеби не е баш така, но факт е дека бозелот е богат со супстанции кои придонесуваат за здравјето на луѓето.
На пример, бобинките содржат алкалоиди, каротени, танини, органски киселини и витамини А, Б и Ц, додека цветовите се богати со гликозиди, танини, флавоноиди, каротени, рутин и витамин Ц. Се смета дека токму флавоноидите, моќни антиоксиданти, се во најголем дел заслужни за лековитите својства на бозелот.
Поради своите ефекти, бозелот се користи во превенција од рак и во третман на дегенеративни заболувања. Покрај тоа, помага во зајакнување на имунитетот, помага при астма и воспаление на дишните патишта бидејќи го олеснува дишењето и кашлањето.
Има детоксикациски ефект бидејќи го поттикнува излачувањето на токсините од лимфните жлезди. Бозелот е богат со калиум, кој го штити срцето со опуштање на крвните садови.
Го штити срцето
Високите нивоа на влакна што ги содржи бозелот го намалуваат нивото на таканаречен лош холестерол, со што се намалува веројатноста за развој на атеросклероза и други кардиоваскуларни заболувања. Покрај тоа, бозелот е богат со калиум, кој го штити срцето бидејќи ги опушта крвните садови, со што се намалува крвниот притисок.
Докажано е и влијанието на антиоксидантите од бозелот врз регулирањето на нивоата на инсулин и гликоза, што помага да се спречи развојот на болеста и да се обезбеди стабилност кај луѓето со дијабетес.
Цветовите се берат кон крајот на мај. Од нив се прават чај, сируп и ликер.
Тие најчесто се користат за стимулирање на потењето и за лекување на респираторни заболувања. Кората од гранките и стеблото се собираат во февруари и март и во октомври и ноември. Од кората се подготвува чај кој делува како лаксатив.
Септември е време за берење на бобинките. Тие помагаат при невралгија, запек, слабост, стрес, проблеми со варењето итн. Се користат за правење џемови, сирупи, ликери и вино.
Луѓето со проблеми со имунолошкиот систем може да реагираат со осип или респираторни проблеми кога се изложени на бозел.
Внимание
Секогаш треба да се има предвид дека бозелот е отровен ако се консумира сиров и во големи количини, но не претставува опасност по здравјето кога е зготвен.
Листовите се исто така отровни и не треба да се јадат. Некои велат дека само сто грама лисја можат да убијат животно или човек од педесет килограми. Кај повеќето луѓе, незрелите и несварени бобинки од бозел или големите количини на сирови цветови ќе предизвикаат мачнина, повраќање и дијареја.
Сите делови од дрвото, вклучувајќи гранчиња, лисја, корења и семиња, се токсични бидејќи содржат еден вид цијаноген наречен гликозид.
Исто така, луѓето со имунолошки проблеми може да реагираат со осип или респираторни проблеми кога се изложени на бозел.
Бидејќи е диуретик, се препорачува претпазливост при употреба на бозел кај оние кои земаат лекови за зголемување на излачувањето на урина.