Откријте што навистина се случува со бактериите и безбедноста на храната кога го замрзнувате месото на самото истекување на рокот на траење
Со сите информации што треба да ги следиме на амбалажите на храната и информациите за хранливата вредност, всушност може да биде доста тешко да се снајдете по прашањето на основните факти на безбедноста на храната во кујната.
Едно прашање што често се поставува е дали замрзнувањето на месото го продолжува неговиот рок на траење.
Со други зборови, ако сте купиле пилешки гради за кои пишува дека им истекува рокот за пет дена, а потоа сте ги замрзнале на тој петти ден, дали сè уште имате уште неколку дена на располагање по одмрзнувањето или рокот на траење навистина е истечен? Ова прашање е доста важно бидејќи ако чекате предолго по одмрзнувањето на таков производ, месо или живина, неговиот квалитет и безбедност можат значително да се намалат.
Ова е затоа што бактериите што предизвикуваат расипување, како што се Pseudomonas, Lactobacillus и Enterococcus, кои ги сакаат ниските температури во фрижидерот, почнуваат да се размножуваат. Овие бактерии нема да ве разболат, но веројатно ќе го расипат вашето месо, предизвикувајќи непријатен мирис и вкус.
Некои видови патогени, или бактерии што предизвикуваат болести, како што е Листеријата, исто така можат добро да преживеат во фрижидер и можно е месото што сте го чувале предолго да стане небезбедно за вашето здравје. Во оваа ситуација, примарниот проблем не е труењето со храна, под услов месото да е доволно термички обработено по одмрзнувањето, туку проблемот со расипувањето на храната и нејзината несоодветност за јадење – истакнува Мартин Бакнаваџ, експерт за безбедност на храната на Универзитетот во Пенсилванија.
Не убива микроорганизми
Расипаното месо не само што е одвратно и непожелно, и поради мирисот во фрижидерот и поради можни проблеми со варењето, туку значи и трошење пари и храна. Затоа, дефинитивно е пожелно да се избегне такво сценарио, што не е тешко со соодветни информации за правилно замрзнување на храната. Температурата во замрзнувачот треба да биде поставена на -17°C или пониска, бидејќи таквата температура го спречува растот и репродукцијата на бактериите и другите организми.
Но, важно е да се знае дека не убива организми, туку само ги спречува да се размножуваат (и дополнително да го загрозат квалитетот и безбедноста на месото).
Во зависност од видот на замрзнатото месо и живина, најдобро е да се употреби во рок од 3 до 12 месеци од замрзнувањето, иако всушност може да остане сосема безбедно за јадење многу подолго. Замрзнувањето месо е корисно бидејќи нема да мора да фрлате пакување месо ако вашите планови за ручек или вечера се променети и немате време да го зготвите или испечете месото пред датумот на истекување. Ова, вели Бакнаваџ, е одличен начин да ја зачувате храната наместо да ја фрлате.
Замрзнувањето е корисно, но не е магичен куршум
Замрзнувањето не го враќа саатот назад кога станува збор за истекот на рокот. Да, замрзнувањето ќе го спречи растот на бактериите во месото и живината, но откако ќе го одмрзнете, растот ќе продолжи. Кога станува збор за производ што бил замрзнат во моментот кога истекувал неговиот рок на траење, ова размножување најверојатно веќе доста напреднало во месото (во превод, е на работ да се расипе) и нема да трае многу подолго отколку што би траело на денот кога сте го замрзнале – вели Дарин Детвилер, експерт за безбедност на храната и професор на Универзитетот Northeastern во Бостон.
Со други зборови, враќајќи се на претходно споменатите пилешки гради што сте ги купиле пет дена пред датумот на истекување и сте ги замрзнале петтиот ден, немате друга опција освен да ги користите и подготвите веднаш откако ќе ги одмрзнете.
Имено, размножувањето на бактериите ќе продолжи со секоја минута одмрзнување на месото и тоа многу брзо ќе се расипе.
Кога е месото расипано
Кога месото се расипува, веројатно ќе забележите промена во мирисот, изгледот и текстурата.
„Може да стане сивкасто, да се чувствува малку лигаво на допир, а мирисот може да биде доста силен“, вели Бакнаваџ, додавајќи дека овие знаци укажуваат дека производот повеќе не е безбеден за јадење. Меѓутоа, ако поради некоја причина не сте ги забележале овие знаци и сте го подготвиле и сте почнале да го јадете месото, веројатно ќе доживеете многу непријатен ужегнат вкус.
„Освен ако вашето месо не е всушност заразено со листерија (и не сте го обработиле доволно термички), веројатно нема да развиете инфекција или нешто слично. Сепак, бактериите што предизвикуваат расипување можат да произведат нуспроизводи што можат да го „вознемират“ вашиот стомак. На пример, бактериите Pseudomonas и Lactobacillus произведуваат несакани хемикалии како млечна киселина и водород сулфид кога им е дозволено да се размножуваат“, објаснува Бакнаваџ.
За да спречите расипување на одмрзнато месо и живина, ако ги замрзнете близу до нивниот рок на траење, најдобро е да ги користите веднаш откако ќе се одмрзнат, или најмногу во рок од еден ден. Ако сакате да бидете дополнително внимателни, експертот советува да го употребите во рок од два часа по одмрзнувањето.
Сакате да трае малку подолго? Згответе, па замрзнете
Но, експертите истакнуваат дека „да го употребите“ не мора да значи нужно да го јадете. Ако не ви се јаде месо тој ден, можете да го зготвите, а потоа да го ставите во фрижидер или да го замрзнете за да можете да го јадете кога ви одговара.
„Исто како замрзнувањето, готвењето или печењето е уште еден генијален начин да се продолжи рокот на траење на месото и живината, бидејќи високите температури ги убиваат бактериите. Важно е само внатрешната температура за време на термичката обработка да го достигне потребниот минимум за убивање на патогени, што е 60°C за црвено месо, 70°C за мелено месо и 75°C за живина. Можете да користите кујнски термометар за да бидете сигурни, бидејќи не можете да процените дали е постигната соодветната температура само со вид или мирис.
Исто така, ставајте го во фрижидер секое преостанато месо што сте го подготвиле во рок од два часа од готвењето или печењето. И ако не можете да го јадете во рок од три до четири дена, можете да го ставите во замрзнувач за да „купите“ малку повеќе време“, советува Детвилер.