Што е поопасно, кога шеќерот се внесува преку пијалaци или преку храна?

Фото: Unsplash
101

Нова студија укажува на тоа дека не е важна само количината на шеќер, туку и начинот на кој го консумираме. Се покажало дека консумирањето шеќер преку пијалаци е попроблематично за здравјето отколку кога го консумираме преку храна.

Научниците од Универзитетот Brigham Young анализирале податоци од повеќе од половина милион луѓе од различни континенти и дошле до интересно откритие: шеќерот што го консумираме преку пијалаци, како што се газирани пијалаци, па дури и 100% овошни сокови, има понегативен ефект врз здравјето во споредба со шеќерот што го консумираме преку храната.

Ова е првата студија што јасно ја покажува врската помеѓу видот на извор на шеќер и ризикот од развој на дијабетес тип 2, изјавила водителката на студијата, проф. Карен Дела Корте, нагласувајќи дека консумирањето шеќер преку пијалаци се покажало како попроблематично за здравјето отколку кога го консумираме преку храна.

Клучни наоди од студијата:

Пијалаците засладени со шеќер го зголемуваат ризикот од дијабетес тип 2. Секоја дополнителна конзерва (околу 350 мл) газиран, енергетски или спортски пијалак дневно го зголемува ризикот од дијабетес тип 2 за дури 25%.

Овошниот сок исто така може да биде проблематичен. Секоја дополнителна чаша (околу 240 мл) овошен сок дневно, вклучувајќи 100% сокови и нектари, го зголемува ризикот од дијабетес тип 2 за 5%.

Постојат индивидуални разлики. Ризиците се релативни – ако некој има основен ризик од развој на дијабетес тип 2 од 10%, пиењето четири газирани пијалаци дневно може да го зголеми тој ризик на околу 20%, а не на 100%.

Шеќерот од храната е помалку штетен. Консумирањето 20 грама шеќер дневно (околу 1,5 лажици) преку храната било поврзано со помал ризик од дијабетес, што сугерира можен заштитен ефект.

Зошто течниот шеќер е полош?

Клучната разлика лежи во начинот на кој телото го метаболизира шеќерот од пијалаците наспроти шеќерот од храната.

Пијалаците засладени со шеќер (вклучувајќи ги и овошните сокови) содржат изолирани шеќери, кои предизвикуваат зголемување на нивото на шеќер во крвта и го оптоваруваат црниот дроб. Ова го зголемува ризикот од акумулација на масти во црниот дроб и инсулинска резистенција – клучни фактори во развојот на дијабетес тип 2.

Спротивно на тоа, кога шеќерот се консумира како дел од храна богата со хранливи материи – како што се цело овошје, млечни производи или интегрални житарки – неговите ефекти врз телото се поблаги. Таквата храна содржи влакна, масти и протеини кои ја забавуваат апсорпцијата на шеќерот и спречуваат скок на гликозата во крвта.

А што е со овошниот сок?

Иако содржи витамини и фитохемикалии, овошниот сок нема влакна што се наоѓаат во целото овошје. Ова го прави да се однесува на сличен начин како газираните пијалаци во телото – брзо се апсорбираат и можат да ја нарушат регулацијата на шеќерот во крвта.

Затоа експертите препорачуваат: јадете овошје, не го пијте.

Иако се потребни повеќе истражувања за да се утврдат долгорочните ефекти, резултатите јасно укажуваат на важноста на формата во која консумираме шеќер. Течните шеќери, особено од газираните пијалаци и соковите, имаат значително понеповолен ефект од шеќерите од храната богата со хранливи материи.

За подобра контрола на шеќерот во крвта и помал ризик од дијабетес, бирајте цели намирници и избегнувајте засладени пијалаци.