Шокантна поврзаност: Овие намирници го зголемуваат ризикот од рак на белите дробови за повеќе од 40 проценти!

Фото: Unsplash
89

Голема студија анализирала податоци од повеќе од 100.000 луѓе и открила дека луѓето кои консумираат најмногу ултра-преработена храна имаат 41 процент поголема веројатност да бидат дијагностицирани со рак на белите дробови


Постојат многу причини да се избегнува ултра-преработена храна, вклучувајќи ја и нејзината поврзаност со срцеви заболувања, дијабетес и дебелина, но новото истражување сугерира дека зголемениот ризик од рак на белите дробови е уште една причина за загриженост.

Ултра-преработената храна содржи состојки кои „никогаш или ретко се користат во готвењето, или класи на адитиви чија функција е да го направат готовиот производ повкусен или попривлечен“, наведува Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации.

Овие состојки, кои се наоѓаат во газирани пијалаци, чипс, спакувани супи, пилешки нагетси и сладолед, можат да вклучуваат вештачки бои, емулгатори и додадени или модифицирани шеќери, сол и масти.

Шокантен процент: Ризикот се зголемува за 41 процент

Студијата, објавена во списанието Thorax, анализирала податоци од повеќе од 100.000 луѓе. Таа открила дека луѓето кои консумирале најмногу ултра-преработена храна имале 41 процент поголема веројатност да бидат дијагностицирани со рак на белите дробови во споредба со оние кои консумирале најмалку, дури и откако ќе се земат предвид фактори како што е пушењето, пренесува CNN.

Истражувачите просечно нашле дека луѓето консумирале речиси три порции ултра-преработена храна дневно, најчесто деликатесни меса, диетални или кофеински пијалаци.

„Индустриската преработка ја менува матрицата на храната, влијаејќи на достапноста и апсорпцијата на хранливите материи, а во исто време генерира штетни загадувачи“, велат истражувачите.

Еден од штетните загадувачи е акролеинот, кој се произведува со согорување на тутун, пластика и бензин, како и со готвење масти и масла на високи температури.

Пушењето не е единствениот фактор на ризик

Иако пушењето е главен фактор на ризик за рак на белите дробови (кој зафати 2,4 милиони луѓе ширум светот во 2022 година), експертите нагласуваат дека и непушачите ја добиваат болеста, што укажува на други фактори. Истражувачите откриле дека поврзаноста помеѓу консумирањето ултра-преработена храна и ракот на белите дробови била уште посилна кај непушачите.

Д-р Дејвид Кац, специјалист по превентивна медицина, верува дека студијата силно сугерира дека ултра-преработената храна придонесува за ризикот од рак на белите дробови.

Зошто храната влијае на ракот на белите дробови?

Ултра-преработената храна обично се поврзува со послаб квалитет на исхраната – поголем внес на заситени масти, хемикалии, сол и шеќер. Овие фактори можат да промовираат:

Воспаление: Воспалението е примарен пат за развој и прогресија на ракот.

Оштетување на микробиомот: Ова ја нарушува функцијата на имунолошкиот систем.

Оваа комбинација од прекумерно воспаление и ослабен имунитет им дава предност на „лошите клетки“, каде што започнува ракот. Ултра-преработената храна е исто така сиромашна со омега-3 масни киселини, кои се неопходни за здравјето бидејќи го скратуваат рокот на траење на производите и производителите ги отстрануваат.

Како да го намалите внесот?

Наместо да се фокусирате на тоа што не треба да јадете, експертите советуваат да се фокусирате на додавање цела, непреработена храна директно од природата: зеленчук, овошје, интегрални житарки, мешунки, јаткасти плодови и семиња.

Д-р Фанг Фанг Жанг препорачува да почнете да читате етикети: „Избегнувајте храна со долги листи на состојки со непознати имиња – ова најверојатно се адитиви и вештачки ароми. Дајте ѝ предност на целосната храна.“

Потребни се само неколку недели за вашите пупки за вкус да се прилагодат на поприродните состојки, по што одржувањето здрава исхрана е многу полесно, пишува CNN.