Овој знак на етикетата значи дека јаболкото е третирано: Зошто јаболките се премачкуваат со восок?

Фото: Pexels
80

Многумина се прашуваат со што се прскаат јаболката за да изгледаат поубаво и да траат подолго, дали премачкувањето со восок е вообичаена практика, но и дали е ова оправдано и колку е опасно?

Премачкувањето на јаболката со восок не е задолжително, но многу често се користи од практични причини. На Инстаграм профилот на Ефективa (здружение на потрошувачи во Србија) беше споделено видео кое обрнува внимание на етикетата што „не сакате да ја видите на јаболко“.

Кога почнува со бројот 4, тоа значи дека е покриено со пестициди и восок – се вели во него. Објавата предизвика многу реакции, многумина прашаа со што се прскаат јаболката за да изгледаат поубаво и да траат подолго, а некои истакнаа дека премачкувањето со восок е вообичаена практика. Но, дали е оправдана и колку е опасна? Зошто јаболката се премачкуваат со восок?

Постојат многу причини за „восочење“ на јаболката и тие не се само „козметички“, туку имаат и практична функција, особено кога станува збор за овошје што се транспортира на долги растојанија или се складира пред продажбата. Овој процес го намалува губењето на вода од овошјето, го намалува ризикот од патогени, спречува расипување и овозможува значително подолг рок на траење. Патем, ги прави јаболката естетски попривлечни, посјајни.

Проф. Томислав Јемриќ за Агроклуб нагласува дека јадливиот восок се нанесува на јаболката во зависност од сортата. Јаболкото има свој природен восочен слој, чија улога е првенствено да го заштити овошјето од губење на влага, а е специфичен за секоја сорта. Тој го зема како пример Златен Делишес, каде што, како што вели, неговата примена има смисла бидејќи ваквите сорти имаат природна кутикула која не е компактна.

– Кутикулата на златниот делишес не е воедначена, таа е полна со пукнатини, шуплини и микродупки кога се гледа под микроскоп. Кога сакаме да го чуваме овој вид јаболко подолго, што значи подолго од пет или шест месеци, тогаш од технолошка гледна точка е оправдано да се покрие со восок, што ќе ја одржи свежината и сочноста – вели тој, додавајќи дека во тој случај, од гледна точка на производство и складирање, додавањето восок е оправдано.

Опасности од употреба на восок

Сепак, професорот Јемриќ предупредува и на проблеми што можат да произлезат од неправилна употреба на восок. Имено, премачкувањето на јаболката со восок е безбедно под услов восокот да е одобрен, процедурите да се точни и да се почитуваат стандардите.

– Во многу процедури по бербата, професијата не се почитува, односно има недостаток на знаење. Потоа средствата можат да се применат неправилно, а првенствено мислам на несоодветен вид восок кој не е прилагоден на своите својства, а пред сè на пропустливоста на гасовите кислород и јаглерод диоксид за одредена сорта јаболко – нагласува тој, додавајќи дека секоја сорта има свој рок на траење, свој интензитет на дишење, физиолошки својства кои се модифицирани и од фактори како што се времето на берба, односно зрелоста на плодот. Потоа може да се случи јаболкото да изгледа убаво однадвор, но кога ќе го загризете, да има вкус на етанол, а месото на јаболкото многу често станува кафеаво.

Како да го отстраните

Иако е безбеден за јадење, восокот не е секогаш најпривлечен, а Agrocesla нуди два начина да го отстраните од јаболко. Првиот е со помош на топла вода и мека четка, каде што треба да се обидете четката да ја направите што е можно помека за да не ја оштетите кората. Ако тоа не помогне, ставете неколку капки оцет на крпа и истријте го јаболкото. Сè на сè, премачкувањето на јаболката со восок има многу позитивни ефекти и се препорачува за да се подобри изгледот на овошјето и да се зачуваат неговите својства подолго време. Добро нанесениот восок може да има поволен ефект и врз овошјето и врз неговата пазарна вредност. Сепак, ако сè уште сакате јаболка кои не се третирани на овој начин, најдобро е да ги купите од доверлив производител на пазарот.