Дали ја загревате оваа храна? Добро погледнете го списокот и не ризикувајте труење

Фото: Pexels
1

Се препорачува варениот ориз брзо да се излади, да се чува во фрижидер во затворен сад и да се загрее само еднаш.

Некои намирници можат да претставуваат потенцијален ризик по здравјето при повторно загревање, а експертите објаснуваат на што треба да обрнете внимание.

На пример, варениот ориз, ако се остави на собна температура, може да стане плодна почва за бактеријата Bacillus cereus. Дури и ако го загреете оризот, токсините произведени од бактериите може да не исчезнат. Се препорачува варениот ориз брзо да се излади, да се чува во фрижидер во затворен сад и да се загрее само еднаш.

Кромид, целер, цвекло…

Варените компири се особено ризични ако се остават на собна температура, па затоа е препорачливо да се стават во фрижидер веднаш по готвењето. При повторно загревање, потребно е да се загреат доволно за топлината да стигне до средината.

Покрај тоа, кромидот, целерот и цвеклото се намирници што содржат нитрати, а при повторно загревање може да се формираат потенцијално штетни супстанции.

Исто така, варените, пржените или печените јајца не се добра идеја за повторно загревање. Протеините во јајцата се менуваат кога се загреваат, што може да го отежни варењето.

Повторното загревање на пилешкото може да предизвика и стомачни тегоби, бидејќи протеините и бактериите во месото бараат темелно и рамномерно загревање.

Некои масла, особено оние од јаткасти плодови и авокадо, брзо оксидираат кога се загреваат. Препорачливо е да не се користи маслото повеќе од еднаш за пржење или готвење – по една употреба, треба да се фрли.

Печурките ја менуваат структурата на нивните протеини кога се загреваат, што може да доведе до ослободување на токсини, а ако се остават на собна температура, ризикот е уште поголем. Најбезбедно е да се јадат веднаш по подготовката и да не се оставаат долго надвор од фрижидер.