Ајурведски тоници кои брзо ќе го смират желудникот

Фото: Pixabay
99

Ајурведата предупредува на штетната храна како што се пржената храна, преработеното месо и многу ладната храна, бидејќи тие можат да остават несварени остатоци кои создаваат токсини или „ама“, за која се верува дека е главната причина за болестите.

Во Ајурведата, агни (огнот) се смета за суштина на животот, клуч за добро здравје и симбол на сите метаболички функции во телото. Сè што се консумира се гледа како понуда за агни, а храната е најдиректната и најмоќната форма.

Правилната исхрана може да го засили овој оган, а со тоа да го зајакне дигестивниот систем, додека погрешната исхрана може да го намали, што доведува до ослабен или неурамнотежен агни.

Ајурведата предупредува на штетната храна како што се пржената храна, преработеното месо и многу ладната храна, бидејќи тие можат да остават несварени остатоци кои создаваат токсини или „ама“, за која се верува дека е главната причина за болестите.
За да се одржи избалансиран метаболички оган, ајурведските лекари препорачуваат:

јадете само кога сте гладни
најмалку три часа помеѓу оброците за правилно варење
избегнување ладна, влажна, зачинета, масна и пржена храна
јадење лесна, едноставна храна и вклучување на Ги за да се стимулира агни и да се подобри варењето.

Еве пет ајурведски решенија за вообичаени стомачни проблеми.

Запек
За запек, пијте мешавина од Ги, сол и топла вода, која ги подмачкува цревата и ги отстранува бактериите. Алтернативите вклучуваат јадење зрела банана два часа по вечерата со топло млеко или вода или земање рицинусово масло (избегнувајте за време на бременост и консултирајте се со лекар за деца или долготрајна употреба).

Во три децилитри топла вода измешајте една лажичка свежо Ги и половина лажичка сол.

Пијте полека еден час по вечерата.

Надуеност
Топлата вода со семки од анасон или ѓумбир може да помогне при надуеност.

Џвакањето семки од анасон после оброците или пиењето чај од нане или анасон исто така може да ја намали надуеноста.

Потпечете една лажичка семки од анасон и додадете во шолја зовриена вода со свеж ѓумбир, прстофат хинг и малку сол. Пијте полека после јадењето.

Рефлукс на киселина
Џвакањето семе од анасон, свет босилек или каранфилче може да ја балансира киселоста на желудникот. Свежите пијалоци како кокосова вода или маштеница можат да го смират желудникот.

Измешајте 1/4 чаша обичен јогурт со 3/4 чаша вода, додадете сол, печен кумин во прав, рендан ѓумбир и листови коријандер.

Дијареа

Јадете тиквици богати со растителни влакна како тиквички во супи или варива и хидрирајте се со течности како вода, маштеница, овошен сок или чај од ѓумбир.

Изрендајте три сантиметри ѓумбир и зовријте со вода и анасон, додадете куркума во прав пред да го процедите и пијте.

Лошо варење

Избегнувајте млечни производи, житарки, сиров зеленчук и тешко сварлива храна.

Одлучете се за зеленчук на пареа или пржено со зачини за варење и консумирајте течни јадења.

Измешајте чешниња лук, лисја од босилек и сок од пченица и пијте еднаш дневно.

Општите диететски навики во Ајурведата вклучуваат:

користете зачини како куркума, ким, анасон, коријандер и асафетида
секојдневно пијте чај од ѓумбир или кумин
избегнувајте ледена храна и пијалаци
пијте мали голтки топла вода за време на оброците
избегнувајте да јадете ако не сте гладни
избегнувајте комбинирање на многу топла и ладна храна или сирова и варена храна заедно.
Следењето на овие упатства може да помогне да се одржи здрав и среќен дигестивен систем.