Студијата на Европската мрежа за делување против пестицидите открила просечни концентрации на „вечни хемикали“ во житни производи низ Европа, кои се 100 пати повисоки отколку во водата од чешма
Високи нивоа на токсични „вечни хемикалии“ се пронајдени во секојдневните житни производи како што се лебот, тестенините и снегулките за појадок низ дел од Европа. Истражувањето на Pesticide Action Network Europe – PAN (Европската мрежа за делување против пестициди) покажало дека просечните концентрации на трифлуороцетна киселина (TFA) во овие намирници се до 100 пати повисоки отколку во водата од чешма, објавува The Guardian.
Што се „вечни хемикалии“ и зошто се опасни?
Пер- и полифлуороалкилните супстанции (PFAS) се група хемикалии кои се користат во индустријата и производите за широка потрошувачка уште од 1950-тите. Тие се нарекуваат „вечни хемикалии“ бидејќи се исклучително перзистентни, потребни се стотици или дури илјадници години за да се разградат. Откако ќе влезат во почвата или водата, можат да останат таму со векови, а нивното влијание врз здравјето на луѓето и животната средина само што почнува целосно да се разбира.
Трифлуороцетната киселина (ТФА) се формира со разградување на пестициди што содржат PFAS. Таа е класифицирана како репротоксична супстанција, што значи дека може да им наштети на плодноста, репродуктивната функција и развојот на фетусот. Исто така, е поврзана со негативни ефекти врз тироидната жлезда, црниот дроб и имунолошкиот систем. И покрај ризиците, властите во моментов не ги следат систематски нивоата на ТФА во храната.
Загрижувачки резултати од истражувањето
Првата студија од ваков вид спроведена на ниво на ЕУ анализираше 65 вообичаени производи од житни култури купени во 16 европски земји. Резултатите покажаа дека ТФА е присутна во дури 81,5% од примероците, често во високи концентрации.
Студијата потврди дека производите од пченица се значително поконтаминирани од оние направени од други житни култури. Највисоки нивоа на ТФА се забележани во снегулки од житни култури од Ирска, а следуваат интегрални лебови од Белгија и Германија и француски багети.
Различни производи
Хемикалијата е пронајдена во широк спектар на производи, од шпагети и кроасани до популарни слатки како што е медењаци. Активистите ги повикуваат владите да постават построги безбедносни ограничувања за ТФА и целосно да ја забранат употребата на ПФА пестициди за да се спречи понатамошното загадување.
– Сите луѓе се изложени на TFA преку повеќе патишта, вклучувајќи храна и вода за пиење. Нашите наоди ја истакнуваат потребата од итна забрана на PFAS пестицидите за да се спречи понатамошното загадување на синџирот на исхрана – вели Саломе Ројнел, службеник за политика во PAN Europe.
Ситуацијата во Велика Британија
Ангелики Лисимачу, раководителка на науката и политиката во истата организација, додава: Сите примероци беа над зададената максимална граница на остатоци. Не смееме да ги изложуваме децата на репротоксични хемикалии. Ова бара итна акција.
Иако Велика Британија не беше вклучена во студијата, резултатите се релевантни за таа земја. PFAS се меѓу најчесто користените активни состојки во пестицидите во Велика Британија, каде што се користат 27 познати активни состојки од оваа група, од кои шест се идентификувани како многу опасни.