Алергијата на храна и интолеранцијата се разликуваат по симптомите

Фото: Pexels
37

Алергијата на храна може да предизвика кожни симптоми, како што се осип и уртикарија, како и други, специфични реакции што дигестивниот систем нема да ги предизвика


Иако често е тешко да се утврди кој од овие два проблеми предизвикува одредена реакција на храна, постојат некои клучни разлики помеѓу алергијата на храна и дигестивните проблеми. Алергијата на храна може да предизвика кожни симптоми, како што се осип и уртикарија, како и други, специфични реакции што дигестивниот систем нема да ги предизвика. Научете како да утврдите што ги предизвикува симптомите што ги доживувате.

Алергиите на храна понекогаш предизвикуваат необични реакции

Се случува некое лице да има необична реакција ако јаде авокадо, банани, сирови костени или киви, иако претходно тоа не му пречело. Се јавува силна болка во пределот на стомакот, која трае неколку часа. Првата помисла веројатно би била дека станува збор за интолеранција. Сепак, оваа реакција може да биде и алергија на латекс, материјал што се користи во некои производи, како што се медицински ракавици и завои. Одредени прехранбени производи, вклучувајќи авокадо, банана, костен, киви и ананас, содржат исти протеини како и латексот, кој е направен од природна гума.

Може да се покаже дека е алергија на храна, но во овие случаи не е лесно да се утврди причината. Алергиите на храна и проблемите со варењето, познати како интолеранции на храна, од кои интолеранцијата на лактоза е можеби најпозната, можат да предизвикаат слични симптоми. Кај двете состојби, јадењето одредена храна може да резултира со симптоми како што се дијареја, болки во стомакот и гасови. Сепак, кај повеќето алергии на храна, одредени симптоми можат да помогнат во дијагнозата.

Најчести симптоми
Алергијата на храна, во повеќето случаи, ќе биде поврзана со акутен осип или оток на усните или јазикот во рок од 10 до 15 минути по почетокот на процесот на варење, ако не и веднаш по внесувањето, велат имунолозите, и потсетуваат дека ова не е невообичаена појава. Повеќе од 3 проценти од возрасните имаат една или повеќе алергии на храна, според студија објавена во Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ако често чувствувате мачнина по јадење одредена храна, можеби имате алергија на храна. Чести симптоми вклучуваат: уртикарија (чешање, нерамнини и црвенило на кожата), егзема (црвени, понекогаш лушпести дамки што можат да чешаат), астма, повраќање, дијареја, грчеви или болки во стомакот, осип околу устата, чешање или оток на устата и грлото или тешкотии при голтање, како и гасови.

Но, ако најчесто чувствувате грчеви во стомакот или болка по јадење одредена храна, како млеко, можеби едноставно имате интолеранција на храна, што значи дека вашето тело не може правилно да ја свари таа одредена храна. Кога доживувате „стомачни тегоби“ по јадење одредена храна, најверојатно станува збор за интолеранција, велат експертите.

Дијагностицирање на алергии на храна

Ако забележите реакција по јадење одредени видови храна, разговарајте со вашиот матичен лекар. Ако се сомневате на алергија на храна, може да бидете упатени кај алерголог, кој може да утврди дали реагирате на одредени алергени од храна или имате интолеранција. Во секој случај, вашиот лекар веројатно ќе препорача диета што исклучува одредени видови храна, како и начини за справување со вашите симптоми ако имате реакција.