Бенефити од натопувањето на мешунките пред готвење

Фото: Pexels
211

Натопувањето на мешунките пред готвењето може да помогне во олеснување на дигестивните непријатности. Покрај тоа, натопувањето ги намалува антинутриентите кои можат да ја попречат апсорпцијата на хранливи материи.

Гравот, грашокот и леќата се дел од семејството на мешунките, вид на растителна храна која расте во мешунки. Според USDA, мешунките се прехранбена подгрупа богата со хранливи материи која нуди бројни здравствени придобивки по пристапна цена и обезбедува нутриенти како фолна киселина, калиум, железо и цинк.

Мешунките се богати со протеини и влакна, кои ви помагаат да се чувствувате сити подолго време и го поддржуваат здравјето на цревата.

Тие исто така содржат сложени јаглехидрати кои обезбедуваат долготрајна енергија и можат да помогнат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта и крвниот притисок.

Натопувањето на мешунките кое е вообичаена практика, дава дополнителни придобивки освен намалувањето на времето за готвење.

Тоа им помага да ја апсорбираат водата, што ги прави да се сварат порамномерно.
Иако на сувиот грашок и на леќата обично не им треба киснење поради нивната мала големина, натопувањето на мешунките може да понуди дополнителни придобивки, како што се намалување на дигестивните проблеми и на антинутриентите.

Натопување на мешунките

Натопувањето на мешунките пред готвењето може да помогне во олеснување на дигестивните непријатности со ослободување на олигосахариди, еден вид јаглени хидрати кои можат да предизвикаат гасови и надуеност.

Покрај тоа, натопувањето ги намалува антинутриентите како што се лектините, фитинската киселина и танините, кои можат да ја попречат апсорпцијата на хранливи материи.

Конзервираните мешунки се претходно варени и не бараат натопување, додека сувите мора да се натопат и да се провери дали има остатоци пред да се готват.

Натопувањето исто така ја подобрува текстурата и мекоста на мешунките, што е корисно во јадења како хумус или кремасти супи.

Иако конзервираните мешунки нудат погодност, сувите обично се поисплатливи и обезбедуваат повеќе хранливи материи како што се протеини, влакна и есенцијални минерали.

Постојат три главни методи на натопување – топло натопување, брзо натопување и традиционално или натопување преку ноќ.

По натопувањето, мешунките треба да се готват на тивок оган 1,5-2 часа додека не омекнат, со можност за подобрување на вкусот со додавање зачини или билки при готвењето.

Брзо натопување на мешунките

Брзото натопување на мешунките е ефикасен начин за намалување на времето за подготовка, особено кога немате време за традиционално натопување.

За да го направите ова, ставете ги мешунките во тенџере, покријте ги со вода и доведете ги до вриење. Откако водата ќе зоврие тргнете го тенџерето од оган и поклопете го.

Оставете ја мешунката да отстои во топла вода 1-2 часа.

Овој метод овозможува мешунките да ја апсорбираат влагата и да омекнат.

Иако брзото натопување може да го намали времето на подготовка, важно е да се забележи дека овој метод може да не го намали нивото на антинутриенти толку многу како традиционалното натопување.

Предолго киснење на мешунките

Предолгото киснење на мешунките може да има негативни последици врз текстурата и вкусот.

Ако ја оставите мешунката предолго во вода, таа може да стане премногу мека, што може да го отежне постигнувањето на саканата конзистентност за време на готвењето.

Покрај тоа, предолгото киснење може да доведе до ферментација, што може да предизвика непријатен мирис и промена на вкусот.

Идеално, мешунките треба да се киснат меѓу осум и 12 часа, во зависност од видот, за да се постигне оптимална сварливост и вкус без губење на квалитетот.

Ако сте ги држеле мешунките подолго од препорачаното време, најдобро е да ги исплакнете и да ги зготвите што е можно поскоро за да ги минимизирате потенцијалните проблеми.