Бодликавата круша или како што уште се нарекува, индиската смоква, е исклучително здрава.
Богата е со витамини и минерали, помага против дијабетес и ги стимулира имунитетот и варењето. Покрај тоа, се препорачува и против мамурлак.
Бодликава круша, индиска смоква или опунција е јадлив плод од кактус со потекло од Мексико, кое може да се најде покрај хрватскиот брег, како и во различни топли предели од Медитеранот до Австралија.
Расте до 3 метри, а има жолти, бели и виолетово-црвени плодови.
Овој кактус дава околу 6 килограми овошје по грмушка.
Плодовите се богати со витамин Ц, помагаат за зајакнување на имунитетот и го стимулираат варењето, а може да се консумираат на различни начини.
Одгледување
Овој кактус се одгледува во потопли области, иако поднесува и пониски температури.
Потекнува од Мексико, а во 16 век се шири низ целиот свет.
„Во Хрватска присуство на бодликави круши, односно, индиски смокви е забележано во 1911 година на островот Ластово, а денес овој кактус расте низ целиот брег“, велат експертите од агрономскиот портал Плантеа.
Поднесува суша и може да се одгледува на послаби почви, но никогаш на влажна почва.
Плодовите од индиската смоква немаат „непријатели“, па затоа за време на одгледувањето не се потребни пестициди и други форми на заштита.
Ако одлучите сами да ја одгледувате вашата индиска смоква, можете да ја чувате во тегла или да ја засадите во градината, но мора да има доволно сонце.
Кактусот најдобро се пресадува на крајот на пролетта.
Ако живеете во постудено место, внесете го кактусот на температури под -10 °C или покријте го.
Размножување
Индиската смоква може да се размножува генеративно (со семиња) и вегетативно (со помош на листовите).
Ако сакате да одгледувате индиска смоква користејќи семиња, треба да ставите 2 или 3 семиња во земја и лесно да ги притиснете.
Теглата чувајте ја на топло место, но во сенка. Ставајте вода кога почвата ќе биде сува на допир. Овој метод трае подолго, а може да потрае 3-4 години пред да се појават цветовите и плодовите.
За вегетативно размножување потребно е едно здраво месесто парче кактус (исечен лист). Исеченото парче ставете го на земја и оставете го да отстои во сенка 1-2 недели.
Кога раната на кактусот ќе зарасне, закопајте го дното на кактусот за да стои исправено и ставете го на сонце.
Лековити својства
100 грама овошје содржи:
41 калорија,
0,5 грама вкупни масти,
5 милиграми натриум,
9,6 јаглехидрати, од кои 3,6 грама диетални влакна,
0,7 грама протеини,
25 микрограми бета каротин,
6 микрограми фолна киселина,
220 милиграми калиум,
85 милиграми магнезиум,
23% од препорачаната дневна доза на витамин Ц,
6% од препорачаниот дневен внес на калциум,
1% од препорачаниот дневен внес на витамин А,
2% од препорачаната дневна доза на железо.
Индиската смоква е исклучително здрава бидејќи има антивирусни, антиинфламаторни и антикоагулантни својства.
Богата е со влакна, антиоксиданти и линоленска киселина, а содржи и минерали како калциум, калиум, магнезиум и фосфор.
Содржи диетални влакна кои ја поттикнуваат работата на цревните мускули и на тој начин го подобруваат варењето.
Сокот од индиски смокви има силно антиоксидативно дејство на телото, особено поради пигментите бетанин и индикаксантин, истакнуваат мексиканските научници во трудот објавен во 2013 година во списанието Nutrients.
Некои прелиминарни истражувања покажуваат дека консумацијата на индиски смокви може да го намали нивото на шеќер во крвта кај дијабетес тип 2, а антивоспалителните својства на ова овошје од кактус може да имаат корисен ефект за ублажување на мамурлакот.
Од семето на индиската смоква се прави скапо масло, кое се користи за козметички цели.
Како се чисти?
Имајте на ум дека плодот на кактусот е бодликав, па бидете внимателни кога ракувате со него.
За да го исчистите, фатете го некаде на средина за да не се боцнете, па отсечете ги горниот и долниот дел, направете рез по должина и внимателно одвојте ја кората.
Меката внатрешност има ситни, но цврсти семки кои ги одделувате за да уживате во слаткиот вкус. Можете исто така да ја изблендирате и да ја исцедите во сок или да направите сируп, џем или компот.
Ако купите бодликава круша во продавница, имајте на ум дека ќе ѝ требаат неколку дена да созрее, исто како и авокадото.
Исто така, внимавајте на бојата. Таа треба да биде рамномерна и интензивна виолетова или портокалова. Исто така, би било пожелно плодовите да бидат мали и мазни, без боцки.
Како да се јаде?
Овошјето можете да го јадете сирово како и секое друго овошје откако ќе го исчистите, но мора да почекате да созрее.
Обично е потребно околу една недела по купувањето да созрее и треба да биде меко на допир кога е подготвено за јадење.
Има сладок вкус, понекогаш кисел и сличен на лубеница или киви.
Овошјето од индиската смоква може да се користи за правење вкусни џемови или слатко, а се користи и за подготовка на алкохолни пијалаци, сокови и сирупи.
Домородните Американци го користеле за да подготват црвен алкохолен пијалак наречен „colonche“.
За да добиете сок од индиски смокви, треба да ги изблендирате плодовите, а потоа да ја процедите добиената течност.
За суплементирање, овошјето од индиската смоква може да се конзумира во форма на капсула или масло. Од семето се добива растително масло.
Индиска смоква – рецепт за сируп
Во продолжение прочитајте го рецептот за сладок сируп од индиски смокви.
Состојки:
25 исчистени индиски смокви,
25 лажици шеќер,
25 лажици мед,
2,5 пакетчиња ванилин шеќер,
3 лимони,
малку вода.
Подготовка:
Во малку топла вода сварете ги исчистените индиски смокви, а потоа додадете шеќер, мед и сок од лимон.
Кога сокот ќе се згусне, процедете го низ сито или газа.
Изладениот сируп истурете го во стерилизирани стаклени шишиња и ставете го во фрижидер.
Несакани ефекти
Постојат одредени несакани ефекти кои можат да се појават од консумирање индиска смоква или додатоци направени од неа. Тие се:
мачнини,
зголемена количина на столица,
блага дијареа,
надуеност,
болки во стомакот.
Поради оваа причина, јадете помали количини од ова овошје за почеток или консултирајте се со вашиот лекар пред да започнете со суплементите.
Индиската смоква не треба да ја консумираат трудници и доилки поради недостаток на податоци за нејзините ефекти.
Исто така, поради разредување на крвта, индиската смоква не треба да ја земаат пациентите најмалку две недели пред операцијата.