Чили масло: Кои се здравствените придобивки и како да го јадете?

Фото: Pexels
91

Лутите зачини како чили маслото можат да помогнат во намалувањето на внесот на натриум бидејќи соединенијата како капсаицинот ја зголемуваат перцепцијата за соленост, а со тоа овозможуваат да се консумира помалку сол.

Чили пиперките (Capsicum annuum L.) се познати по нивната лутина и најчесто се додаваат во јадења како што се кари, тестенини и супи.

Чили маслото, кое се нарекува и црвено масло, е зачин направен од растително масло, како што е масло од соја или маслодајна репка и сушен чили пипер во прав.

Тоа е популарен додаток на азиската кујна, подобрувајќи го вкусот и визуелната привлечност на многу јадења.

Во прилог на неговата кулинарска употреба, чили маслото содржи антиоксидантни и антиинфламаторни соединенија и може да помогне во намалувањето на внесот на натриум.

Чили масло и моќни билни соединенија

Чили пиперчињата се богати со антиоксидантни и антиинфламаторни супстанции како што се каротеноиди и капсаициноиди.

Каротеноидите се растителни пигменти кои штитат од клеточно оштетување предизвикано од оксидативен стрес, кој е поврзан со срцеви заболувања и одредени видови на рак.

Чили пиперките и производите направени од нив, како што е чили маслото, содржат високи нивоа на каротеноиди, вклучувајќи капсантин, зеаксантин, β-каротин, капсорубин и криптоксантин.

Овие пигменти придонесуваат за светлите бои на пиперката и здравствените придобивки.

Бидејќи се растворливи во масти, каротеноидите подобро се апсорбираат кога се консумираат со масло.

Чили маслото е исто така богато и со капсаициноиди, алкалоидни соединенија кои им даваат лутина на чили пиперките и имаат антиоксидантни и антиинфламаторни својства.

Чили пиперките содржат и флавоноиди, фенолни киселини и витамин Ц, кои придонесуваат за нивните здравствени придобивки.

Студија од 2015 година покажала дека чили пиперките имаат поголема антиоксидантна активност од другите лути пиперки како хабанеро поради повисоките нивоа на феноли и капсаициноиди.

Иако консумацијата на чили масло може да го зголеми внесот на корисни соединенија, не е сигурно дали ги нуди истите здравствени придобивки како јадењето цели чили пиперки, што може да го намали ризикот од срцеви заболувања и рак.

Намалување на внесот на натриум

Додека на телото му треба мала количина натриум, прекумерното внесување може да доведе до здравствени проблеми како што се болести на бубрезите, висок крвен притисок и некои автоимуни болести. Препорачаниот дневен внес на натриум е 2.300 мг или помалку, но просечниот Американец троши околу 3.400 мг дневно.

Лутите зачини како чили маслото можат да помогнат во намалувањето на внесот на натриум бидејќи соединенијата како капсаицинот ја зголемуваат перцепцијата за соленост, а со тоа овозможуваат да се консумира помалку сол.

Докажано е дека оние кои претпочитаат лута храна имаат тенденција да консумираат помалку сол и имаат понизок крвен притисок.

Една студија покажала дека додавањето чили пиперки во супата од домати ја намалува желбата за солена храна, иако ја зголемува желбата за слатка и масна храна.

Потребни се повеќе истражувања за да се разбере како чили маслото влијае на желбата за различна храна, но тоа може да биде средство за намалување на внесот на натриум.

Секогаш проверувајте ја етикетата за да бидете сигурни дека вашето чили масло има ниска содржина на натриум.

Кој треба да избегнува чили масло?

Во мали количини, ова масло е безбедно за повеќето луѓе, но може да предизвика рефлукс на киселина, гадење и стомачни тегоби доколку се консумира во големи количини.

Оние со дигестивни нарушувања можеби ќе треба да го избегнуваат.

Некои истражувања сугерираат дека големата потрошувачка на лута храна може да го зголеми ризикот од одредени видови на рак, како што се ракот на желудникот и хранопроводникот, поради активирањето на противвоспалителните патишта.

Сепак, овој ризик е поврзан со умерена до висока потрошувачка, а не со повремена употреба.

Затоа, потрошувачката на чили масло во умерени количини е веројатно безбедно.

Ако имате семејна историја на рак или сте изложени на поголем ризик, разговарајте за промените во исхраната со вашиот лекар.

Совети за консумирање чили масло

Чили маслото се разликува по состојки и вкусови, затоа прочитајте ги етикетите за да најдете што е најдобро за вашиот вкус и диететски потреби.

Исто така, може да се направи од едноставни состојки како чили и масло или да вклучи дополнителни зачини како ѓумбир и лук.

Еве неколку начини да го вклучите чили маслото во вашата исхрана:

прелијте ги јајцата, јадењата со ориз и тестенините
измешајте во преливи за салата и мајонез
додадете во намази за сендвичи
подобрете ги вкусовите на сосовите од типот на хумус
додадете во супи, кари и чорби
измешајте со компири и зеленчук пред печење.

Користете го чили маслото во умерени количини за да избегнете надминување на другите вкусови.