Чистење на фрижидерот и шпајзот: Еве која храна треба да ја фрлите, а што сè уште можете да користите

Фото: Pexels
95

Иако е клучно да се намали непотребниот отпад од храна, подеднакво е важно да се даде приоритет на безбедноста на храната. Клучот е да се разбере која храна е сѐ уште безбедна за јадење, дури и ако изгледа помалку свежо.

Луѓето често ја фрлаат храната како зелена салата или јогурт откако салатата ќе почне да потемнува, а на јоргуртот ќе му истече рокот на траење. Меѓутоа, со зголемената свест за отпадот од храна и зголемувањето на цените на намирниците, многумина се повнимателни кога ги чистат своите фрижидери и шпајзот.

Постојат убедливи причини да се преиспита фрлањето на остатоците.

Извештајот за состојбата со фрлање на храната во САД открива дека просечно американско домаќинство фрла повеќе од шест шолји јадлива храна секоја недела, што е потенцијална заштеда од 1.500 долари годишно ако се минимизира фрлањето на намирниците.
Без разлика, безбедноста на храната останува сериозен проблем. Секоја година, 1-6 Американци се разболуваат од патогени кои се пренесуваат преку храна, при што некои случаи резултираат со хоспитализација или смрт, според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).

Иако е клучно да се намали непотребниот отпад од храна, подеднакво е важно да се даде приоритет на безбедноста на храната. Клучот е да се разбере која храна е сѐ уште безбедна за јадење, дури и ако изгледа помалку свежо.

Која храна да се фрли, а која не?
Некои намирници се очигледни кандидати за фрлање, како што се лигавите сувомесни производи, кои имаат тенденција да содржат штетни бактерии како Listeria monocytogenes. Сепак, другите расипливи намирници можеби не се толку едноставни.

Еве неколку стручни сознанија кои ќе ви помогнат да ги донесете овие одлуки.

Слузаво деликатесно месо
Сувомеснатото месо претставува значителен ризик од болести кои се пренесуваат преку храна, особено Listeria monocytogenes. Откако ќе покаже знаци на расипување, како слузава текстура или непријатен мирис, најдобро е веднаш да го фрлите.

Тврдо сирење со дамки од мувла
Дамките од мувла на тврдите сирења како што е пармезанот, може безбедно да се отстранат, додека мувлата не навлезе длабоко во сирењето. Меките сирења или оние со видлива мувла треба да се фрлат.

Мувлосан леб
Мувлата на лебот може да произведе штетни отрови, па затоа треба веднаш да го фрлите. Дури и ако само едно парче изгледа мувлосано, соседните парчиња исто така може да бидат контаминирани.

Кафеава зелена салата
Обезбоените листови зелена салата обично се безопасни и може да се отстранат пред да се конзумираат. Избледените лисја може да се оживеат ако ги натопите во ледена вода (ние сме го испробале и трикот со потопување во топла вода во која треба да отстои извесно време и функционира).

Мувлосани намази и мармалади
Мувлата во овошните намази укажува на расипување и целата тегла треба да се фрли за да се спречат можните здравствени ризици.

Изникнати компири
Компирите со никулци сè уште се јадат по отстранувањето на никулците и зелената кора, која може да содржи токсини.

Расипан јогурт
Мувлата или непријатните мириси во јогуртот сигнализираат дека се расипани, па затоа треба да го фрлите целото пакување за да избегнете болест.

Гнили бобинки
Мувлосаните бобинки треба да се фрлат заедно со кое било овошје кое стоело веднаш до нив, но преостанатите бобинки може да се спасат ако не покажуваат знаци на расипување.

Храна која била предолго во замрзнувач
Ако ја чувате храната во замрзнувачот и не ја завиткате правилно, таа е подложна на „изгореници“ од замрзнувачот, што значи дека има многу ледени кристали, а понекогаш и сиво-кафени дамки и чудна текстура на одредени делови.

Иако не е идеална, таквата храна е безбедна за консумирање. Отстранете го проблематичниот дел со нож и гответе или јадете како што обично би сакале и во иднина користете херметички садови и фолија за складирање.

Остатоци
Остатоците треба да се искористат во рок од неколку дена и да се фрлат доколку покажат знаци на расипување, вклучително и промени во бојата, мирисот или текстурата.