Чоколадо за појадок? Дел од здравата исхрана или забранета намирница?

Фото: Freepik
29

Дали чоколадото наутро може да помогне во губењето на тежината, во согорувањето на мастите и намалувањето на шеќерот во крвта? Научниците велат дека времето кога јадеме чоколадо може да биде клучно

Со години, чоколадото се сметаше за „забранета храна“ за оние кои ја следат својата тежина или внесот на шеќер. Но, научните истражувања покажуваат дека не е важно само што јадеме, туку и кога го јадеме – а чоколадото наутро би можело да има дури и здравствени придобивки.

Студија од Шпанија

Тим истражувачи од Универзитетот во Мурсија (Шпанија) спровела клиничко испитување на 19 жени во постменопауза со добар БМИ. Во текот на девет недели, тие имале различни режими на исхрана:

во една фаза, тие консумирале по 100 г чоколадо наутро (еден час по будењето),
во втората фаза, го јаделе навечер (еден час пред спиење),
а во контролната фаза, не јаделе чоколадо.
Количината од 100 г сочинувала околу една третина од нивниот дневен внес на енергија. Биле следени телесната тежина, обемот на половината, навиките во исхраната, физичката активност, спиењето, нивоата на кортизол и составот на цревната микробиота.

Што покажале резултатите?
Немало зголемување на телесната тежина и покрај дополнителните ~542 kcal дневно.

Утринско чоколадо – намален обем на половината, подобра оксидација на мастите, пониско ниво на шеќер во крвта.

Вечерно чоколадо – поголема физичка активност (+6,9%) и намалена глад, особено желба за слатки.

Во обете групи, имало спонтано намалување на внесот на калории од друга храна за ~16%.

Промени во цревната микробиота: Вечерното чоколадо го зголемило производството на корисни масни киселини со краток синџир (SCFA), кои се поврзани со подобра цревна бариера и метаболичко здравје.

Зошто наутро?
Авторите на студијата нагласуваат дека какао флаванолите и метилксантините (епикатехин, катехин, теобромин) можат да ја зголемат термогенезата и согорувањето на мастите, особено кога се консумираат наутро.

Намалување на гликозата во крвта на гладно е забележано и наутро, што се објаснува со фактот дека какаото го забавува варењето на јаглехидратите и го намалува ненадејниот скок на шеќерот. Ова може да игра важна улога и во превенцијата од дијабетес тип 2.

Предупредување и ограничувања
Студијата била мала (само 19 учесници) и траела ограничен временски период, па затоа научниците нагласуваат дека се потребни поголеми и подолги студии за да се потврдат овие наоди.

Сепак, резултатите го поставуваат прашањето дали чоколадото, кога се консумира во вистинско време, може да биде дел од здрава исхрана – наместо да се гледа исклучиво како „виновник“ и забранета закуска.

Ова не значи дека треба да го консумирате секое утро…

Секако, ова не значи дека треба да јадете чоколадо секое утро во неограничени количини. Но, темното чоколадо со висока содржина на какао во умерени дози би можело да донесе повеќе придобивки отколку што мислиме – особено ако е интегрирано во здрав начин на живот.