Цимет ролни од палачинки: Неодолив рецепт полн со протеини

Фото: Pexels
73

Цимет ролните од палачинки се одличен и вкусен појадок или десерт кој има неодолив вкус што потсетува на омилениот зимски десерт на многумина, но во многу побрза и поздрава верзија. Исто така, полни се со протеини!

Цимет ролните направени од палачинки се одлична опција кога сакате убаво да се засладите, а истовремено се грижите за вашето здравје и фигурата. Она што е исто така добро е што протеинот во овој рецепт не доаѓа од протеински прав, туку од белки од јајца и грчки јогурт – два извори на протеини со малку маснотии кои лесно може да се најдат во секој супермаркет.

Состојки:

За палачинките:

40 грама овесно брашно (или кое било друго)

1 лажица јаворов сируп (или мед)

1 јајце

180 мл белки

Фил од јогурт со цимет:

80 грама грчки јогурт

1лажичка гранулин засладувач (како еритритол)

1/3 лажичка мелен цимет

млеко по избор

За поросување:

1 лажичка гранулиран засладувач

1/3 лажичка мелен цимет

Подготовка:

Во сад измешајте ги овесните снегулки, јаворов сируп (или медот), белката. Добро измешајте додека не се соединат сите состојки и смесата не биде мазна и без грутки.
Загрејте нелеплива тава, со малку масло или путер, и пржете ги палачинките на средна температура.
Подгответе го филот со јогурт со цимет со мешање на грчкиот јогурт со гранулиран засладувач и мелен цимет. Секоја палачинка намачкајте со фил и свиткајте ја во ролна.
Во помал сад измешајте ги засладувачот и циметот. Поросете ги врз протеинските палачинки и уживајте.