Дали имате главоболка? Еве кои намирници можат да предизвикаат мигрена!

Фото: Pexels
177

Ако страдате од главоболки, треба да ограничите одредени видови храна и пијалaци. Еве на кои намирници треба да обрнете внимание

Различни видови храна се поврзуваат со мачнини и визуелни симптоми на мигрена.

Ако сакате да ја промените исхраната за да спречите мигрена, еве преглед на најчестите намирници кои ја предизвикуваат:

  1. Кофеин

Кофеинот е меѓу главните намирници поврзани со мигрената.

Имено, прекумерната употреба на кофеин, особено над 200 милиграми дневно, или обратно, наглото откажување од кофеин, често може да биде почеток на мигрена.

  1. Алкохол

Алкохолот се наведува како еден од најчестите прехранбени предизвикувачи.

Причините за ова се малку познати, но можеби некои соединенија присутни во алкохолот, како што се конгенери или хистамин, може да бидат причина.

Алкохолот е исто така диуретик, што може да доведе до дехидрација, што е уште еден вообичаен предизвикувач на мигрена.

  1. Храна со тирамин

Не е изненадување ако никогаш не сте слушнале за ова соединение во растителната и животинската храна.

Нема да го видите тираминот наведен во списокот со состојки, бидејќи тој е нуспроизвод од разградувањето на амино киселината наречена тирозин.

Некои луѓе добиваат главоболки од храна која содржи тирамин, како што се стари сирења, чадена риба, смокви и црвено вино, но тоа може да зависи од тоа колку јадете или пиете.

  1. Храна со фенилаланин

Фенилаланин е есенцијална амино киселина која се наоѓа во извори на протеини како што се месото, рибата, јајцата и млечните производи, јаткастите плодови, семките и мешунките.

Високите дози на ова соединение се поврзани со главоболки, вклучително и мигрена.

Бидејќи фенилаланин се наоѓа во многу здрави протеински намирници, целосното исклучување веројатно не е добра идеја за вашата целокупна благосостојба.

  1. Нетолеранција на храна

Понекогаш, главоболката може да биде поврзана со вашата нетолеранција на храна.

Истражувањата покажуваат дека мигрените се многу чести во контекст на нетолеранција на храна, вклучително онаа на соја и глутен.

Ако сте нетолерантни на која било храна, било да е тоа соја, глутен или нешто друго, обично ќе забележите симптоми во рок од 12 до 24 часа по јадење.

Најдобар начин да се идентификуваат предизвикувачите на мигрена е да се води дневник за исхрана.

Ова ќе ви овозможи да се потсетите кога започнале симптомите на мигрена и да ги идентификувате потенцијалните состојки во храната што сте ја консумирале, а кои можеби придонеле за состојбата.