Дали јадете одејќи или стоејќи? Еве што се случува во организмот додека консумирате храна од нога

Фото: Pexels
235

Иако на Интернет последниве години се прошири приказната дека јадењето од нога, односно, додека одите или додека стоите има некои здравствени придобивки, вистината е дека не само што нема докази дека е тоа добро, туку е и штетно

Последниве години на Интернет се прошири приказната дека јадењето храна додека стоите или одите, наместо да седите на маса, има некои здравствени придобивки. Сепак, нема доволно научни докази за недвосмислено да се потврди дека јадењето додека стоите или одите има значителни позитивни ефекти врз здравјето.

Освен тоа, треба да се земат предвид и неколку факти.

Контрола на внесот на храна

Истражувањата покажаа дека јадењето додека стоите или одите може да доведе до помала свесност за внесот на храна и помало чувство на ситост. Кога јадете седејќи на маса, поголема е веројатноста да бидете свесни за количината на храна што ја консумирате, како и за чувството на ситост. Во спротивно, може да се случи да се прејадете ако јадете брзо додека стоите или одите.

Влијание на варењето

Постои теорија дека стоењето или одењето за време на оброк може да го подобри варењето. Одење после оброк може да помогне во поттикнување на дигестивниот процес. Сепак, научните докази за поддршка на таквите тврдења се ограничени.

Губење на концентрација

Една од потенцијалните недостатоци на јадењето додека стоите или одите е намалената концентрација. Кога јадете седејќи на маса, поголема е веројатноста да се фокусирате на храната и да се чувствувате сити. Исто така, седењето на маса може да создаде средина каде што можете да се опуштите и да уживате во оброкот.

Се разбира, контекстот е важен. Во некои ситуации, како што е брз оброк на работа или во движење, можеби е соодветно да се јаде додека стоите или одите. Меѓутоа, за урамнотежена и свесна исхрана, седењето на маса и фокусирањето на оброкот може да биде префериран начин.

Како и кај сите аспекти на исхраната, индивидуалните потреби и преференци играат важна улога. Важно е да ја прилагодите вашата исхрана на вашите сопствени потреби и да уживате во оброците на начин кој најмногу ви одговара.

Дополнителни проблеми
Американскиот гастроентеролог Пејтон Бероким објаснува какви промени се случуваат во варењето кога џвакаме и голтаме додека стоиме.

Побрзо варење

„Првото нешто што треба да се забележи е дека кога стоиме и јадеме, крвта се спушта до нозете, едноставно поради гравитацијата, а тоа може да предизвика намален проток на крв во желудникот каде што е потребна за варењето. Како резултат на тоа, варењето може да не функционира толку совршено и да почувствувате надуеност и дигестивни проблеми“, вели гастроентерологот.

Тој додава дека сличен ефект се јавува ако почнеме да се движиме веднаш по јадење. Потоа доаѓа побрзо варење и послаба апсорпција на хранливите материи. За среќа, ова не е причина за загриженост.

Кога јадеме стоечки, обично побрзо џвакаме и голтаме, а тоа може да доведе до одредени последици. Колку побрзо јадеме, толку е поголема веројатноста да проголтаме многу воздух, што доведува до гасови.

Недоволно џвакање

Ако брзо џвакаме, но недоволно и голтаме, може да настанат грчеви во стомакот, бидејќи во овој случај на желудникот му треба повеќе време да ја разложи храната.

Доколку го имате овој проблем и не знаете како да си помогнете, советот на лекарот е наместо да стоите додека јадете, да седнете и да видите дали симптомите ќе исчезнат.

Уживање во оброкот

Кога седите додека јадете и си давате време да уживате во оброкот, можете да очекувате неколку придобивки за вашето варење. Бидејќи џвакањето и голтањето храна додека стоите ќе предизвика некои несакани ефекти, како што е непријатно чувство во стомакот, малите промени може да го подобрат варењето.

Бероким додава дека во тој случај ќе има корист и вашето ментално здравје. Внимателно јадење ќе го контролира симпатичкиот нервен систем, што ќе му помогне на автономниот нервен систем да функционира правилно.

Со други зборови, докажано е дека стресот ги попречува гастроентеролошките механизми, па можеме да кажеме дека цревата ќе испратат сигнали до мозокот, а и мозокот ќе испрати сигнали до цревата кога има проблем. Во таква состојба, може да станете депресивни или анксиозни.