Дали таа чудна црвеникава дамка е навистина крв? Дали моето јајце е безбедно за јадење? Како таа дамка се нашла таму? Ајде да разјасниме некои од тие сомнежи.
Веројатно ви се случило додека готвите да наидете на јајце со крвава дамка на жолчката и можеби не сте биле сосема сигурни дали е безбедно за јадење, или едноставно сте почувствувале одбивност од помислата да јадете такво јајце и сте го фрлиле.
Овие прашања за јајцата спаѓаат во категоријата „навистина одвратно, но навистина мора да знам“ – Дали таа чудна црвеникава дамка е навистина крв? Дали моето јајце е безбедно за јадење? Како таа дамка се нашла таму? Ајде да разјасниме некои од тие сомнежи.
Еве за што станува збор.
Зошто постои дамка од крв?
Да, дамката од крв е навистина дамка од крв. Но, таа не е резултат на лошо јајце или показател за оплодено јајце – таа е резултат на пукање на капилар во јајникот или жолчната кеса на кокошката. Ова може да биде поврзано со многу работи, вклучувајќи ја возраста на кокошката и нејзината исхрана, но тоа не е знак дека кокошката е нездрава или дека била лошо одгледана на кој било начин.
Накратко: дамките од крв се грди, но се и нормални.
Колку се чести дамките од крв?
Исто така, ретко е да се добие јајце со дамка од крв. Сите комерцијални јајца се скенираат и сортираат со техника што вклучува осветлување низ лушпата за да се забележат какви било несовршености. Овој процес ги одделува повеќето јајца со дамки од крв, но се случува некои едноставно да поминат. Ако имате свои кокошки или купувате јајца од фарма, веројатно од време на време сте добиле неколку јајца со дамка од крв.
Што да направите ако вашето јајце има дамка од крв?
Сепак, дамките од крв не значат дека мора да го фрлите јајцето. Овие јајца се сосема безбедни за јадење, тврди American Egg Bord. Ако дамката од крв ве мачи, само отстранете ја со врвот на ножот и продолжете со јадењето.