Дали кората од авокадо е јадлива?

Фото: Freepik
29

Според експертите, поради богатата содржина на биоактивни соединенија, кората од авокадо е здрава и безбедна за јадење.


Често се зборува и се пишува за здравствените придобивки од лушпите од овошје, но една што често се занемарува е лушпата од авокадо. Иако има горчлив вкус, кората од авокадо е полна со хранливи материи и нуди неколку потенцијални здравствени придобивки. Изненадувачки сестрана таа може да се вклучи дури и во секојдневното готвење.

Дали кората од авокадо може да се користи во исхраната?

Според експертите, поради богатата содржина на биоактивни соединенија, кората од авокадо е здрава и безбедна за јадење. Таа е важен дел од плодот што го штити од пребрзо зреење. За разлика од јаболкото или мангото, кората на авокадото е влакнеста и дебела. Исто така, делува како бариера против бактерии и оштетувања од животната средина.

Инаку, кората од авокадо е доста горчлива и има непријатен вкус. Според извештаите, како и кај многу други овошја, надворешната кора од авокадото е богата со витамини, особено антиоксиданти, феноли и флавоноиди. Колку е потемна бојата, толку е поголема концентрацијата на хранливи материи.

Антиоксидантни и антибактериски својства
Според студија објавена од National Library of Medicine, екстрактите од кора од авокадо поседуваат значајна антиоксидантна активност, споредлива со синтетичките антиоксиданти како што е BHT. Овие екстракти покажуваат и антибактериска активност против одредени бактерии, што укажува на нивниот потенцијал како природни конзерванси во козметичките формулации.

Ефекти против стареењето
Студија објавена во Pharmaceutical Research Journal, која вклучувала локална апликација на маст со екстракт од кора од авокадо, покажала подобрувања во хидратацијата на кожата, нивото на колаген и еластичноста. Групата третирана со концентрација од 10 проценти покажала најзначајни подобрувања, што укажува на потенцијалот на екстрактот во производите за нега на кожата против стареење.

Кората од авокадо содржи антиинфламаторни соединенија кои можат да го намалат воспалението на кожата. Хроничното воспаление е поврзано со забрзано стареење на кожата и развој на брчки. Антивоспалителните својства на пилингот можат да помогнат кожата да изгледа помлада.

Диететски влакна
Според експертите, кората е богата со диетални влакна, кои помагаат во варењето на храната и промовираат здрави црева. Иако често се фрла, кората содржи хранливи материи кои го поддржуваат целокупното здравје. Всушност, влакната во авокадото се добри и за здравјето на срцето и метаболичкото здравје.

Антиоксиданти
Исто така вклучува фенолни соединенија и флавоноиди, кои помагаат во борбата против оксидативниот стрес. Овие антиоксиданти можат да ги заштитат вашите клетки и да поддржат подобар имунитет.

Витамини
Кората од авокадо е богата со витамини Ц и Е, кои помагаат во зајакнување на имунолошкиот систем и подобрување на здравјето на кожата. Овие витамини исто така го стимулираат производството на колаген, одржувајќи ја кожата цврста и млада. Тие исто така ги штитат клетките од оштетување. Исто така, содржи каротеноиди (како што се лутеин и зеаксантин), кои се добри за здравјето на очите и го намалуваат оксидативниот стрес.

Минерали
Кората од авокадо е богата со минерали како што се калиум, магнезиум, калциум, здрави масти и каротеноиди. Овие минерали помагаат во одржувањето на мускулната и нервната функција, коските, а се корисни и за здравјето на очите.

Богата е со железо, што е важно за транспорт на кислород во крвта и метаболизам на енергија. Исто така е богата со фосфор, кој е неопходен за здрави коски, заби и складирање на енергија. Богата е со калиум, кој помага во регулирањето на рамнотежата на течностите и го поддржува здравјето на срцето. Содржината на магнезиум е важна за мускулната функција и производството на енергија. Затоа, најдобро е да вклучите авокадо во вашата исхрана и природно да го зголемите нивото на протеини.

Како да се користи кората од авокадо

Како што се наведува, најдобро е да се консумира во форма на паста или прав.

Загревајте ја кората од авокадо во микробранова печка на 90-110 степени Целзиусови околу еден час. Потоа измешајте ја во фин прав. Можете да ја додадете во смути, сосови или преливи.
Можете да измешате мал дел од кората заедно со плодот, а потоа да го користите во оброк.
Може да се користи и како природно ѓубриво за растенија. Сè што треба да направите е да ги исушите и смелете корите од авокадо во фин прав што можете да го додадете во вашата градинарска почва, збогатувајќи ја со хранливи материи.
Кората од авокадо може да се користи и како додаток во компостот. Едноставно додадете лушпи од авокадо во вашиот куп компост за да помогнете во создавање компост богат со хранливи материи за растенијата.
Кората од авокадо може да се користи и како пилинг за лице. Користете ја внатрешноста на кората за нежно чистење на кожата. Маслата и хранливите материи во кората помагаат во хидратацијата и негувањето на кожата.